Ahli Parlimen Julau, Larry Sng kini Presiden PBM

SIBU: Ahli Parlimen Julau, Larry Sng dipilih sebagai Presiden Parti Bangsa Malaysia (PBM) pada mesyuarat khas persidangan agung parti itu bagi penggal 2021-2024 yang berlangsung di sini hari ini.

PBM dalam satu kenyataan memaklumkan, mesyuarat hari ini telah dihadiri perwakilan dan pemerhati berdaftar dari seluruh negara.

Menurut PBM, proses pemilihan telah berlangsung dan berikut adalah senarai nama-nama pemegang jawatan utama parti yang dipilih oleh perwakilan: –

Timbalan Presiden 1:  Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Selangor (Lembah Jaya) Haniza Mohamed Talha

Timbalan Presiden 2 :  Wong Judat

Naib Presiden Kanan 1 : Ahli Parlimen Tebrau Steven Choong Shiau Yoon

Naib Presiden Kanan 2 : ADUN Perak (Buntong) Sivasubramaniam Athinarayanan

Naib Presiden 1 : Rahiman Majid

Naib Presiden 2 : Dr Sathiskumar

Naib Presiden 3 : Saiful Bahari Sahari

Ketua Wanita : ADUN Selangor (Sementa) Dr Daroyah Alwi

Ketua Pemuda : Na’im Brundage

Lima belas Ahli Majlis Tertinggi terdiri daripada Ab. Aziz Ab Kadir, Alan Oh Teik Choon, Lee Chin Cheh, Zakaria Abdul Rahim, Dr Kaniappan, Levenia Mawas, Kapt (B) Engga Unchat, Datuk Chua Lian Chye, Datuk Roger Tan Seng Huat, ADUN Perak (Malim Nawar) Leong Cheok Keng, Suhada Abdul Rahim, Ong Chin Wen, Albakri Salim, Kapten Ahmad Khairul dan Ramana K Naidu.

Jawatan lantikan pula iaitu Setiausaha Agung ialah Nor Hizwan Ahmad diikuti Timbalan Setiausaha Agung (Jenny Chiew), Bendahari Agung (ADUN Perak Tronoh, Paul Yong Choo Kiong), Ketua Penerangan Zakaria Abdul Hamid dan seorang lagi anggota Majlis Tertinggi yang dilantik (Muniraa Abu Bakar).

Menurut kenyataan itu, seluruh pimpinan, perwakilan dan pemerhati juga telah menyatakan hasrat untuk menyokong kepimpinan kerajaan yang memerintah pada hari ini dan akan berusaha keras memastikan agenda PBM dalam mengangkat hasrat rakyat pelbagai kaum dan berbilang bangsa di negara ini dapat dilaksanakan selepas ini.

Dalam sidang media, Sng yang sebelum ini pernah menjawat jawatan Timbalan Presiden PBM berkata, PBM bukan parti politik baharu tetapi ia adalah parti politik tempatan yang telah diubah nama daripada Parti Pekerja Sarawak (SWP) kepada parti peringkat nasional.

“Permohonan pertukaran nama parti tersebut telah diluluskan Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (ROS) pada 27 Okt tahun lepas. PBM adalah parti pelbagai kaum dan memberi sokongan kepada Perdana Menteri dan Kerajaan Keluarga Malaysia dan turut memberi sokongan kepada kerajaan Sarawak yang merupakan sebahagian daripada kerajaan keluarga Malaysia,” katanya.

Menjawab pertanyaan mengenai jumlah keanggotaan PBM, Sng berkata kini dianggarkan mencecah lebih 100,000 orang termasuk daripada SWP dan Penggerak Komuniti Negara (PKN).

— BERNAMA