Sidang Dewan Rakyat dipinda ke 13 September

KUALA LUMPUR: Tarikh mesyuarat pertama penggal keempat Parlimen Ke-14 dipinda ke tarikh 13 September hingga 12 Oktober depan berbanding yang dijadualkan sebelum ini pada 6 September hingga 30 September ini.

Perkara itu dimaklumkan menerusi satu surat bertarikh semalam yang dikeluarkan Setiausaha Dewan Rakyat, Dr Nizam Mydin Bacha Mydin kepada semua Ahli Dewan Rakyat.

“Selaras dengan Peraturan Mesyuarat 11 (2) Peraturan-Peraturan Majlis Mesyuarat Dewan Rakyat, saya ingin memaklumkan bahawa Mesyuarat Pertama Penggal Keempat Parlimen Ke-14 yang dijadualkan pada Isnin, 6 September hingga Khamis, 30 September sudah dipinda ke Isnin, 13 September hingga Khamis 12 Oktober 2021,” katanya.

Jurucakap Parlimen yang dihubungi hari ini juga mengesahkan berkenaan kandungan notis kepada Ahli-ahli Dewan Rakyat berkenaan, disamping ciapan di Twitter oleh beberapa Ahli Parlimen pembangkang mengenai makluman notis pindaan itu yang diterima mereka malam tadi.

Dalam notis sama juga, turut dilampirkan takwim baru mesyuarat yang akan berlangsung selama 17 hari bermula 13 September hingga 12 Oktober.

Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah dijadual berangkat merasmikan Istiadat Pembukaan Mesyuarat Pertama Penggal Keempat Parlimen Ke-14 di Dewan Rakyat pada hari pertama, serta menyampaikan Titah Diraja.

Berdasarkan urusan majlis sidang itu juga, sesi perbahasan usul Menjunjung Kasih dan Pembahasan Titah Diraja akan bermula pada hari kedua berlangsung hingga 21 September, sebelum kemudian diteruskan dengan jawapan menteri-menteri pada tarikh 22 dan 23 September.

Sidang kali ini juga akan menyaksikan pembentangan Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK-12) pada 27 September, disusuli sesi pembahasan yang bermula 28 September hingga 4 Oktober.

Mesyuarat pertama bagi tahun ini juga dijadual berakhir pada minggu kelima dengan urusan majlis berkaitan Rang Undang-Undang (RUU) dan urusan kerajaan lain pada 11 dan 12 Oktober depan.