Sabah dicadang rangka pelan komprehensif atasi isu rumah atas air

KOTA KINABALU: Dr Aliakbar Gulasan (PAS-Dilantik) hari ini mencadangkan agar Kerajaan Sabah merangka pelan tindakan komprehensif bagi mengatasi isu rumah atas air di negeri ini, sekali gus mewujudkan penempatan lebih selamat dan tersusun.

Aliakbar ketika membahaskan ucapan dasar Yang Dipertua Negeri Tun Juhar Mahiruddin pada Persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Sabah di sini, berkata perumahan atas air yang tidak strategik dan tersusun adalah isu lama yang masih belum selesai di negeri ini.

Justeru, katanya sudah tiba masa bagi Kerajaan Sabah merangka pelan penyelesaian holistik sebagai langkah mengurangkan insiden kebakaran yang sering berlaku di kawasan itu, selain mengatasi isu sosial lain seperti penempatan setinggan dan pendatang tanpa izin.

“Saya masih ingat ketika mengikuti operasi menyampaikan sumbangan kepada penduduk di Kampung Landung Ayang, Kudat yang terjejas akibat kebakaran dengan ada dalam kalangan penduduk yang ditemui memberitahu sudah 64 tahun membina rumah di perkampungan atas air berkenaan.

Namun, menurut penduduk itu tiada sebarang susun atur dengan baik dilakukan oleh kerajaan sepanjang tempoh tersebut. Justeru, saya fikir hal ini perlu diambil perhatian,” katanya.

Menurut Aliakbar lagi Kerajaan Sabah pernah meletakkan sasaran mencapai sifar setinggan menjelang 2015, namun ia tidak tercapai, dan seharusnya ada dasar lain dirangka dalam memastikan misi menjadikan kawasan perumahan di bandar dan luar bandar negeri itu lebih tersusun dapat direalisasikan.