Sabah akan mendapat 800 lagi bilik hotel menerusi Semenanjung Kota Kinabalu

KOTA KINABALU: Bandaraya Kota Kinabalu akan mendapat tambahan 800 bilik untuk menampung sektor pelancongan negeri yang semakin pulih dengan siapnya Semenanjung Kota Kinabalu menjelang 2028.

Melancarkan projek itu di daerah pusat perniagaan (CBD) di sini hari ini, Ketua Menteri Datuk Seri Panglima Hajiji Noor berkata pembangunan bercampur bersepadu di tapak seluas 14.89 ekar juga menunjukkan keyakinan pemaju Trillium Development Sdn Bhd dalam pasaran hartanah Sabah.

Sabah akan mendapat 800 lagi bilik hotel menerusi Semenanjung Kota Kinabalu.

Hajiji yakin pembangunan terbaharu dan pembangunan bercampur lain di sepanjang pantai akan memberi keyakinan kepada pelabur untuk melabur dalam pembangunan hartanah di Sabah.

Menurutnya pembangunan itu akan menyaksikan pembinaan blok pangsapuri perkhidmatan, menara kediaman premium, blok pejabat, pusat beli-belah, tempat letak kereta bertingkat, suite komersial, hotel empat bintang Grandis @The Peninsula dan hotel lima bintang.

Beliaui berkata pembangunan Semenanjung KK memberi petanda baik bagi trend industri pelancongan negeri yang semakin meningkat, yang mencatatkan 2.6 juta ketibaan tahun lepas berbanding 1.7 juta pada 2022.

Beliau berkata dengan pembangunan berterusan hotel baharu lain dalam pelbagai peringkat penyiapan, Sabah akan melihat lebih 3,000 bilik tersedia.

Ini termasuk Club Med di Kuala Penyu, Alila Resort di Tuaran, Intercontinental Hotels and Resorts, Papar, Avani Hotel, Crowne Plaza, Fairfield by Marriot dan Hotel Sheraton semuanya di Kota Kinabalu.

Pada masa ini, Sabah mempunyai sejumlah 26,822 bilik hotel yang tersedia.