24 C
Kota Kinabalu
Tuesday, March 21, 2023

Penubuhan Majlis Penasihat Buruh Sabah langkah tepat – Mustapha

KOTA KINABALU: Penubuhan Majlis Penasihat Buruh Sabah dijangka akan memastikan segala undang-undang buruh sedia ada dapat dilaksana dengan lebih berkesan.

Timbalan Menteri Sumber Manusia, Mustapha Sakmud berkata, kementeriannya sentiasa terbuka dalam membincangkan perkara ini bagi menambah baik sekali gus memperkasa lagi pelaksanaan undang-undang berkaitan buruh di negeri ini.

Katanya, sehingga kini Majlis penasihat ini masih dalam peringkat cadangan awal namun akan dijayakan bagi memastikan ekonomi Negeri Sabah berkembang dengan seimbang.

“Langkah ini dilihat akan dapat mewujudkan satu perkembangan baik khususnya memberi manfaat kepada majikan di seluruh Sabah.

“Ini akan memastikan agar semua keputusan dapat diperoleh dengan situasi menang-menang bagi semua pihak melalui penubuhan Majlis Penasihat Buruh Sabah nanti,” katanya di sini hari ini.

Mustapha berkata, penubuhan majlis itu akan bertepatan dengan Majlis Penasihat Buruh Kebangsaan (NLAC).

“Ketika ini saya sudah memaklumkan kepada pengarah Jabatan Tenaga Kerja (JTK) Sabah menyediakan kertas konsep dan kita akan membincangkannya bersama Kerajaan Negeri Sabah.

“Kita menyeru kepada majikan terutamanya dalam Parlimen Sepanggar agar dapat memastikan kesejahteraan sosial pekerja terus dipelihara,” katanya.

Sementara itu dalam perkembangan berkaitan Mustapha menyeru agar perpaduan kaum serta keharmonian antara agama di Malaysia terutamanya di Sabah adalah anugerah paling bernilai daripada Tuhan untuk rakyat Malaysia.

“Semua harus Ketepikan perbezaan politik demi kesejahteraan rakyat. Sambutan Tahun Baru Cina adalah wadah penyatuan rakyat Malaysia yang sama-sama diraikan tanpa mengira bangsa dan agama.

“Semoga Tahun Baharu ini membawa kemakmuran ekonomi terutamanya Negeri Sabah dan Malaysia amnya,” katanya.

Related Articles

[td_block_social_counter facebook="SabahNewsToday" twitter="@SabahNewstodayN" youtube="#" style="style8 td-social-boxed td-social-font-icons" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjM4IiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJwb3J0cmFpdCI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBvcnRyYWl0X21heF93aWR0aCI6MTAxOCwicG9ydHJhaXRfbWluX3dpZHRoIjo3Njh9" custom_title="Stay Connected" block_template_id="td_block_template_8" f_header_font_family="712" f_header_font_transform="uppercase" f_header_font_weight="500" f_header_font_size="17" border_color="#dd3333"]
Iklan

Latest Articles