Pembangunan belia kekal jadi keutamaan Kerajaan Negeri – Hajiji

KOTA KINABALU: Pembangunan belia kekal menjadi keutamaan Kerajaan Negeri seperti yang dicerminkan menerusi peruntukan RM16.89 juta dalam Belanjawan Negeri tahun depan, kata Ketua Menteri Datuk Seri PanglimaHajiji Noor.

Beliau berkata jumlah itu lebih tinggi sedikit berbanding bajet tahun ini, yang menyaksikan RM16.42 juta diperuntukkan bagi melaksanakan Program Pembangunan Kepimpinan Belia meliputi aktiviti sukarela dan perpaduan sosial.

Antara yang hadir dalam Karnival Belia Sabah 2023 peringkat negeri yang julung kali diadakan di Pusat Konvensyen Antarabangsa Sabah (SICC) di sini hari ini.

“Peruntukan yang lebih tinggi untuk tahun hadapan jelas menunjukkan komitmen Kerajaan Negeri untuk membangunkan belia Sabah sebagai pemimpin masa depan.

“Pada 2024, Kerajaan Negeri akan terus melaksanakan pelbagai program termasuk aktiviti kepimpinan, kemahiran dan keusahawanan untuk memperkasakan belia selaras dengan Pemuda Sabah. Dasar,” katanya pada Karnival Belia Sabah 2023 peringkat negeri yang julung kali diadakan di Pusat Konvensyen Antarabangsa Sabah (SICC) di sini hari ini.

Hajiji bersama belia dalam Karnival Belia Sabah 2023 peringkat negeri yang julung kali diadakan di Pusat Konvensyen Antarabangsa Sabah (SICC) di sini hari ini.

Hajiji berkata pada tahun lepas Kerajaan Negeri telah memperuntukkan RM10 juta untuk memperkenalkan inisiatif baharu iaitu Skim Kejayaan Usahawan Belia Sabah. (SYABAS), kerana belia adalah aset dan mesti diberi peluang dalam pembangunan ekonomi negeri.

“SYABAS merupakan inisiatif untuk membantu usahawan belia memulakan dan memulihkan perniagaan mereka daripada kesan Covid-19.

“Sehingga Oktober tahun ini, 2,655 belia telah menerima RM2,000 setiap seorang dan 238 lagi diberi RM5,000 setiap seorang daripada skim itu,” katanya.

Ketua Menteri berkata selain memberi tumpuan kepada sektor utama di bawah rancangan Hala Tuju Sabah Maju Jaya untuk merangsang pertumbuhan dan pemulihan ekonomi, penekanan juga diberikan kepada sektor kedua teras pelan tersebut iaitu Pembangunan Modal Insan dan Kesejahteraan Rakyat.

Hajiji berkata, Kerajaan Negeri juga memperuntukkan RM44 juta melalui 10 inisiatif untuk membantu belia melanjutkan pelajaran di institusi pengajian tinggi swasta dan awam.

“Melalui semua inisiatif dan peruntukan yang ada untuk belia, saya berharap kita dapat mencapai sasaran untuk memastikan belia meningkatkan potensi mereka dan dapat bersaing di peringkat global, memperoleh pendidikan yang lebih baik yang membuka peluang yang lebih besar untuk mereka dan menjadi lebih tabah menghadapi cabaran serta lebih kreatif untuk mengukir peluang baharu,” katanya.

Beliau mengingatkan slogan, “Belia Sabah Maju Jaya” akan sentiasa relevan selaras dengan slogan Sabah Maju Jaya kerana ia merangkumi semangat dan aspirasi untuk membangunkan Sabah dan mengharumkan nama negeri.

“Ia juga mencerminkan hasrat kita untuk maju ke hadapan dalam pelbagai bidang seperti ekonomi, pendidikan, kebudayaan dan sosial khususnya dalam kalangan belia,” katanya.

Hajiji berkata Karnival Belia Sabah merupakan salah satu daripada program penting sebagai menghargai peranan belia dalam pembangunan negeri, sambil menambah bahawa ia adalah platform untuk memupuk semangat kepimpinan di kalangan generasi muda.

Ketua Menteri memberi jaminan bahawa Kerajaan Negeri akan meneliti permintaan Majlis Belia Sabah untuk menganjurkan program jerayawara belia untuk tahun 2024.