Pasukan keselamatan dan petugas kesihatan penting dalam pelaksanaan Hala Tuju SMJ

KOTA KINABALU: Kerajaan negeri dapat melaksanakan pelan pembangunannya dengan lancar khususnya Hala Tuju Sabah Maju Jaya berikutan komitmen daripada pasukan keselamatan dalam menjaga keamanan dan petugas kesihatan dalam memerangi COVID- 19.

Ketua Menteri, Datuk Hajiji Noor, berkata pasti pasukan keselamatan dan petugas kesihatan telah memainkan peranan penting untuk membantu negara merealisasikan visinya untuk menjadikan Malaysia sebuah negara yang progresif dan Sabah sebuah negeri yang makmur.

“Keamanan yang kita nikmati ketika ini membolehkan negara terus maju ke hadapan.

“Dalam konteks pembukaan semula sempadan negara pada 1 April lalu, keamanan Malaysia adalah penting untuk membantu mendapatkan keyakinan pelabur serta menarik pelancong asing datang ke negara kita,” katanya.

Dalam majlis penyampaian kuih muih Hari Raya Aidilfitri kepada pasukan keselamatan dan petugas kesihatan di Dewan Bankuasi di Menara Kinabalu, di sini hari ini.

Hajiji berkata kerajaan dan rakyat terhutang budi atas sumbangan dan pengorbanan mereka.

Acara ini diadakan setiap tahun sebagai tanda penghargaan dan pengiktirafan kepada semua anggota pasukan keselamatan.

Juga tidak dilupakan petugas kesihatan, doktor, jururawat dan paramedik yang telah bekerja tanpa jemu terutama ketika pandemik COVID-19.

“Bagi pihak kerajaan negeri, saya merakamkan setinggi-tinggi penghargaan dan terima kasih atas jasa serta pengorbanan semua anggota dalam pasukan keselamatan serta petugas kesihatan,” katanya.