Kerajaan Negeri hargai sumbangan guru KAFA dengan pemberian elaun tambahan RM100 sejak Jun lalu

KOTA KINABALU: Pemberian elaun tambahan sebanyak RM100 kepada guru Kelas Al-Quran dan Fardu Ain (KAFA) di Sabah sejak 1 Jun lalu merupakan penghargaan Kerajaan Negeri atas sumbangan mereka memberi didikan agama kepada anak umat Islam.

Ketua Menteri, Datuk Seri Panglima Hajiji Noor berkata bantuan itu juga disasar untuk meringankan beban ekonomi guru KAFA di negeri ini.

“Bagi menghargai usaha dan bakti guru-guru KAFA dalam mendukung hasrat kerajaan untuk pemerkasaan modal insan di Sabah, MUIS telah meluluskan pemberian elaun tambahan sebanyak RM100 kepada setiap guru KAFA di Sabah berkuatkuasa 1 Jun 2023. 

“Semoga dengan bantuan itu dapat meringankan beban ekonomi guru-guru KAFA dan menaikkan semangat dalam sesi pengajaran dan pembelajaran,”  katanya pada majlis Majlis Penutupan Ihtifal KAFA Peringkat Negeri Sabah Tahun 2023 di Masjid Bandaraya Kota Kinabalu, di sini, hari ini.

Teks ucapannya disampaikan oleh Pembantu Menteri kepada Ketua Menteri, Datuk Ruslan Muharam. 

Sementara itu, Hajiji berkata Sabah menerima RM9.7 juta daripada Kerajaan Persekutuan bagi menaik taraf dan menyelenggara bangunan KAFA di negeri ini pada tahun lalu.

Katanya peruntukan itu yang disalurkan melalui Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) disasar dapat menambah keselesaan pengajaran dan pembelajaran KAFA.

“Kita doakan agar kelas yang telah dibaik pulih dapat dimanfaatkan sebaiknya agar proses pembelajaran KAFA semakin efektif dan lebih selesa,” katanya.

Hajiji berkata Kerajaan Negeri komited untuk memberikan kerjasama penuh kepada Kerajaan Persekutuan dalam pembangunan umat Islam di Malaysia bagi membentuk masyarakat Madani yang mengutamakan nilai ukhuwah dan insani sejajar tuntutan ad-Din yang syumul. 

Jelasnya pembentukan sahsiah unggul dalam diri setiap individu tanpa mengira keturunan dan bangsa, penting bagi memastikan kehidupan masyarakat sentiasa positif dan stabil dalam semua aspek terutama akhlak dan sahsiah individu. 

Sehubungan itu, katanya, kerajaan amat mengambil berat isu dan kemelut keruntuhan akhlak yang membimbangkan dalam kalangan remaja.

“Sebab itu kita menggagaskan Hala Tuju Sabah Maju Jaya (SMJ) yang meletakkan Pembangunan Modal Insan sebagai teras penting dalam pelan pembangunan negeri Sabah.  

“Ini seiring dengan matlamat pendidikan negara dalam melahirkan insan yang seimbang dan harmonis dari segi intelek, rohani, emosi dan jasmani berdasarkan kepercayaan dan kepatuhan kepada Tuhan,” katanya

Beliau berkata nilai modal insan inilah yang akan mencorakkan kepimpinan masa akan datang ke arah mencapai hasrat Kerajaan melalui Hala Tuju SMJ.