24 C
Kota Kinabalu
Tuesday, March 21, 2023

Keracunan makanan punca Gajah Pigmy ditemui mati

Oleh: Pemberita SabahNewsToday

LAHAD DATU: Susulan penemuan anak gajah mati Di Ladang Sahabat 1 Tungku adalah dipercayai spesis ‘Borneo Pigmy’ berusia Lima tahun berasal dari Tabin Wildlife Lahad Datu.

Hasil bedah siasat yang dilakukan Rescue Wildlife Sepilok Sandakan, Dr Nur Nabilah Sarkawi hari ini pada sabtu mengesahkan punca kematian adalah disebabkan  keracunan makanan.

Difahamkan proses bedah siasat itu turut dibantu oleh Jinoh Lojomit daripada Jabatan Hidupan Liar Lahad Datu.

Berdasarkan hasil bedah siasat didapati terdapat simptom keracunan makanan melalui bekas makanan mengandungi bahan toksin yang boleh menyebabkan kematian ke atas anak gajah pigmy tersebut.

Kematian anak gajah itu tidak melibatkan sebarang unsur-unsur jenayah atau kesan tembakan memandangkan bedah siasat ke atas organ dalaman seperti jantung dan paru-paru berada dalam keadaan baik.

Bagaimanapun terdapat unsur-unsur makanan yang mengandungi bahan racun dikesan berada di dalam perut anak gajah tersebut hingga  membawa kematian kepada gajah berkenaan.

Related Articles

[td_block_social_counter facebook="SabahNewsToday" twitter="@SabahNewstodayN" youtube="#" style="style8 td-social-boxed td-social-font-icons" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjM4IiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJwb3J0cmFpdCI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBvcnRyYWl0X21heF93aWR0aCI6MTAxOCwicG9ydHJhaXRfbWluX3dpZHRoIjo3Njh9" custom_title="Stay Connected" block_template_id="td_block_template_8" f_header_font_family="712" f_header_font_transform="uppercase" f_header_font_weight="500" f_header_font_size="17" border_color="#dd3333"]
Iklan

Latest Articles