Faktor bangunan tidak selamat punca PPR Tanjung Aru diarah berpindah – Masiung

KOTA KINABALU: Faktor keadaan struktur bangunan tidak selamat untuk didiami antara punca penyewa pangsapuri Pusat Perumahan Kos Rendah (PPR) Tanjung Aru perlu mengosongkan rumah mereka dalam tempoh terdekat.

Pengerusi Lembaga Pembangunan Perumahan dan Bandar Sabah (LPPB), Datuk Masiung Banah berkata, usia bangunan ini sudah mencecah 50 tahun antara langkah awal diambil bagi mengelakkan kejadian tidak diingini berlaku di masa depan.

Masiung ketika berucap memberi penerangan kepada penghuni PPR Tanjung Aru.

Katanya, notis untuk mengosongkan bangunan sudah dikeluarkan sejak tahun lalu serta bukannya dilakukan secara tergesa-gesa sepertimana yang dilaporkan hari ini.

“Notis perpindahan sudah dimaklumkan awal kepada mereka dan dilakukan secara terancang sejak tujuh bulan lalu sebelum proses perpindahan pada pagi tadi.

“Sebagai makluman keputusan ini bukannya keputusan saya sendiri, malah hal ini pernah dibuat kerajaan sebelum ini, dan saya hanya meneruskan legasi sebelum ini,” katanya di sini hari ini.

Masiung berkata, pihaknya pernah menawarkan untuk berpindah sewa di beberapa perumahan PPR milik LPPB di kawasan lain namun mendapat bantahan berikutan jauh daripada kawasan sedia ada.

“Kita tidak sewenangnya membuat keputusan ini, melainkan sudah berpuas hati dengan penilaian secara teratur dari pihak Jabatan Kerja Raya (JKR) serta memenuhi pematuhan peraturan dari pihak pentadbiran LPPB,” katanya.

Beliau menegaskan sehingga kini tidak ada lagi pelanjutan tempoh perpindahan diberikan termasuk kadar sewa tidak lagi akan dikenakan sepanjang tempoh tersebut

Bagaimanapun proses perpindahan tadi mendapat bantahan sebahagian besar dalam kalangan penyewa PPR berikutan mereka mendakwa surat tersebut tidak mengandungi butiran menyatakan berkaitan bangunan tersebut tidak selamat untuk didiami.