BN Sabah masukkan Jawatan TPM dalam manifesto PRU15- Bung Moktar

KOTA KINABALU: Barisan Nasional (BN) memasukkan cadangan jawatan Timbalan Perdana Menteri (TPM) dalam manifesto sekali gus akan laksanakan apabila menang secara dominan pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15) ini.

Pengerusi Barisan Nasional (BN) Sabah Datuk Seri Bung Moktar Radin, berkata cadangan ini memang pada asalnya dicadangkan Pakatan Harapan (PH) tetapi tidak pernah menunaikannya.

“PH gagal tunaikan dan hanya janji kosong. Tapi dalam konteks Sabah ini, apa yang dikatakan akan dikotakan dan BN Sabah akan menyediakan bakal TPM yang lebih berwibawa dan lebih fokus kepada tugas sebagai TPM.

“BN Sabah akan ditunaikan dan urusan untuk pelantikan itu akan lebih dipermudahkan,” katanya dalam satu kenyataan media hari ini.

Beliau berkata demikian bagi mengulas kenyataan Ketua Biro Polisi DAP Sabah, Chan Foong Hin  mengatakan jawatan TPM dari Sabah dan Sarawak itu adalah idea PH.

Foong berkata, cadangan tersebut sudah dibincangkan untuk manifesto mereka sebelum BN membuat pengumuman mengenai perkara ini.

Bung Moktar berkata, dengan adanya jawatan TPM dari Sabah sudah tentu ini memudahkan bagi menentukan hal-hal berkaitan kepentingan rakyat Sabah.

“Kouta jawatan TPM dari Sabah ini juga adalah bagi memastikan kuasa diberikan kepada Sabah bagi menentukan hal-hal yang berkaitan dengan kepentingan rakyat Sabah.

“Tidak ada gunanya ada TPM tapi tiada peranan dan kuasa untuk menentukan pembangunan di Sabah,” katanya.

Sebelum itu, Presiden UMNO merangkap Pengerudi BN Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi mencadangkan supaya Bung Moktar memasukkan jawatan TPM dari Sabah dimasukkan dalam manifesto BN Sabah.

Beliau turut mencadangkan supaya jawatan itu bukan saja mewakili pemimpin dari Sabah malah dari Sarawak dan Semenanjung.