26 C
Kota Kinabalu
Friday, March 24, 2023

Usaha atasi masalah banjir bagi tempoh jangka panjang di Kota Marudu

KOTA MARUDU: Kerja-kerja mendalamkan sungai-sungai di daerah sini sedang dirancang sebagai usaha pihak berkuasa kerajaan tempatan untuk mengatasi masalah banjir bagi tempoh jangka masa panjang di kawasan berkenaan.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bandau Datuk Wetrom Bahanda berkata ketika ini daripada 15 Pusat Pemindahan Banjir (PPS) yang disediakan di daerah berkenaan, dua PPS masih dibuka iaitu di PPS SK Teritipan dan Sekolah Menengah Kebangsaan Tandek, yang menempatkan seramai 504 mangsa banjir.

Sebagai langkah jangka pendek pula Pembantu Menteri Kepada Ketua Menteri berkata, kerajaan negeri sentiasa mengingatkan penduduk setempat supaya bersiap sedia sepanjang masa untuk berpindah ke PPS yang disediakan apabila diarahkan, memandangkan keadaan cuaca tidak menentu ketika ini, terutamanya pada bulan Januari dan Februari.

Sementara itu tinjauan Bernama di lapan kampung yang dinaiki air sejak hujan lebat dua hari lepas mendapati ada beberapa penduduk di kampung berkenaan dilihat tidak menghiraukan paras air yang tinggi, tetap meredah banjir untuk menyelamatkan harta benda yang termampu dibawa.

Seorang penduduk kampung yang terjejas Siti Noratikah Bakar, 28, berkata terdahulu beliau yang bermalam di rumah mentuanya di Kampung Langkon Baru terpaksa kembali ke rumah ibu bapanya di Kampung Popok untuk menyelamatkan barangan di rumah lama mereka yang hampir roboh.

“Saya dengan suami kebetulan bermalam di rumah mentua, tapi apabila ayah beritahu air semakin dalam, kami pulang ke rumah Kampung Popok dekat sini untuk pindahkan barang ke rumah baru,” katanya ketika ditemui Bernama semasa sedang berjalan kaki keluar dari kampung berkenaan.

Seorang lagi penduduk Bidin Piling, 55, berkata setiap tahun kampung itu akan ditenggelami air apabila hujan berterusan.

Sebagai persiapan, beliau yang bekerja sebagai nelayan berkata mereka sekeluarga sentiasa bersiap sedia dengan menyimpan dokumen penting di tempat selamat.

Seorang warga emas yang juga Orang Kurang Upaya (OKU) Mail Masuari, 81, yang ditemui di PPS SK Teritipan berkata, beliau bersama empat cucunya dipindahkan ke PPS itu semalam atas arahan Jabatan Bomba dan Penyelamat dan Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM).

— BERNAMA

 

Related Articles

[td_block_social_counter facebook="SabahNewsToday" twitter="@SabahNewstodayN" youtube="#" style="style8 td-social-boxed td-social-font-icons" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjM4IiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJwb3J0cmFpdCI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBvcnRyYWl0X21heF93aWR0aCI6MTAxOCwicG9ydHJhaXRfbWluX3dpZHRoIjo3Njh9" custom_title="Stay Connected" block_template_id="td_block_template_8" f_header_font_family="712" f_header_font_transform="uppercase" f_header_font_weight="500" f_header_font_size="17" border_color="#dd3333"]
Iklan

Latest Articles