Projek Skim Bekalan Air Fasa III selesai masalah air di Tawau

KOTA KINABALU: Pembinaan sebuah empangan melalui projek Skim Bekalan Air Fasa III dijangka mampu menyelesaikan masalah air di daerah Tawau.

Timbalan Ketua Menteri, Datuk Seri Bung Moktar Radin berkata, projek tersebut merupakan alternatif penyelesaian kepada masalah air sekali gus akan siap sepenuh menjelang 2024.

Katanya, kontrak projek itu disambung setelah Perjanjian Tambahan dimeterai pada 26 Januari 2020.

“Kelewatan projek ini adalah sebanyak 26.8 iaitu lewat 391 hari berbanding jadual. Ini adalah disebabkan oleh beberapa perkara.

“Pertama, isu pekerja pakar yang tidak dapat memasuki negara dan negeri Sabah disebabkan prosedur operasi standard (SOP) COVID-19 yang sedang berkuatkuasa pada ketika itu.

“Kedua masalah pengambilan balik tanah di kuari di bawah Seksyen 3 Ordinan Pengambilan Tanah yang lewat dan ketiga pewartaan pengambilan balik tanah di spillway,” katanya pada sesi soal jawab Persidangan DUN Sabah, hari ini.

Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan Hamild Awang (UMNO-Balung) mengenai status Projek Skim Bekalan Air Tawau Fasa III – reka bentuk dan pembinaan empangan air.

Bung yang juga Menteri Kerja Raya berkata kapasiti reka bentuk empangan mampu menampung sebanyak 30 juta meter padu air.

“Empangan ini juga boleh menampung air mentah untuk disalurkan ke Loji Rawatan Air Cinta Mata sebanyak 90 juta liter sehari (JLS) dan ke Loji Rawatan Air Utara sebanyak 40 JLS serta boleh bertahan lebih kurang empat bulan jika berlaku kemarau.

“Dengan siapnya pembinaan empangan air ini kelak, air mentah yang mencukupi akan dapat disalurkan ke loji rawatan air yang berhampiran untuk dirawat dan dijadikan air bersih sebelum dibekalkan kepada semua pengguna di seluruh daerah Tawau.

“Selaku menteri yang bertanggungjawab terhadap perkara ini, saya ingin mengajak rakan saya Ahli Yang Berhormat Balung serta seluruh rakyat di Tawau agar dapat sama-sama berdoa dan mengharapkan agar semua pelaksanaan ini dapat berjalan dengan lancar,” katanya.