Pemuda UPKO tuntut PH Sabah kekalkan kuasa autonami sepenuhnya dalam tentukan hala tuju

KOTA KINABALU: Pergerakan Pemuda Pertubuhan Kinabalu Progresif Bersatu (UPKO) menuntut agar Pakatan Harapan (PH) Sabah mengekalkan kuasa autonomi sepenuhnya dalam menentukan hala tuju parti-parti gabungan PH Sabah.

Autonomi berkenaan bukan sahaja perlu dikekalkan tetapi seharusnya terus diperkasakan dari semasa ke semasa.

Ketua Pemuda UPKO Pusat, Felix Joseph Saang berkata, penurunan kuasa kepada pimpinan PH negeri dalam menentukan hala tujunya amat wajar seperti disarankan Presiden UPKO, Datuk Ewon Benedick.

Katanya, perkara itu perlu diteruskan bagi memastikan segala perancangan atau strategi sampai kepada sasaran perjuangan.

“Pemuda UPKO menyokong penuh agar PH diberikan kuasa autonomi dalam menentukan hala tuju di Sabah.

“Ini kerana sudah pastinya kita lebih memahami dan lebih mengetahui keadaan serta situasi sebenar di Sabah,” katanya ketika ditemui selepas mempengerusikan mesyuarat Exco Pemuda UPKO Pusat di Ibu Pejabat UPKO di sini, hari ini.

Felix berkata, pada Pilihan Raya Umum (PRU) lalu, PH Sabah diberikan autonomi atau kuasa untuk menentukan strategi, calon-calon dan dan agihan kawasan atau kerusi.

Justeru itu katanya, ia perlu diteruskan dengan diberi kuasa sepenuhnya dalam menentukan hala tuju politik di Sabah.

Sementara itu, mengulas perkara lain, Felix berkata, pimpinan kerajaan negeri yang diterajui Gabungan Rakyat Sabah (GRS) harus berlaku adil dari segi agihan jawatan dan peruntukan di setiap kawasan.

“Saya akui UPKO hanya mempunyai satu kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) buat masa ini.

“Tetapi perlu diingat, tanpa sokongan DUN Kadamaian ketika GRS bergolak, segala kemungkinan boleh berlaku kepada kerajaan GRS ketika itu,” katanya.

Felix berkata, sekiranya wakil rakyat dari UPKO boleh laksanakan agihan jawatan, beliau tidak melihat mengapa ia tidak boleh dilakukan GRS.

“Kalaupun agihan jawatan 60:40 tidak boleh dilaksanakan sepenuhnya oleh pimpinan GRS, tetapi berilah tempat dan ruang kepada PH mengikut kesesuaian kawasan masing-masing,” kata Felix.