Masiung ‘Gelojoh’ Tanpa Rujuk Kepada Ketua Menteri: Bung Moktar

KOTA KINABALU: Kenyataan Pengerusi Lembaga Pembangunan Perumahan dan Bandar (LPPB) Datuk Masiung Banah membuat keputusan terlalu ‘Gelojoh’ sekali gus tidak merujuk kepada Ketua Menteri sebelum membuat sebarang kenyataan dan keputusan.

Pengerusi Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Sabah Datuk Seri Bung Moktar Radin berkata, selaku Pengerusi LPBB dan wakil rakyat dia perlu memahami keperitan rakyat terutamanya golongan B40 dalam keadaan ekonomi yang semakin terjejas ketika ini.

“Beliau (Masiong) perlu bijak  bukannya bertindak seperti seorang yang tidak bijak membuat kenyataan sehingga merunsingkan rakyat terutama penyewa di PPR di negeri ini.

“Tuduhan Masiung ada pihak pembangkang mempolitikan isu ini juga nampak hanya presepsinya sendiri sedangkan isu ini melibatkan kesejahteraan rakyat secara keseluruhannya,” katanya dalam kenyataan media hari ini.

Bung Moktar berkata, beliau (Masiung) secara umum mengetahui soal polisi serta dasar adalah digubal oleh manusia dalam sama beliau perlu melihat isu seperti ini dari sudut kemanusiaan.

Dalam pada itu Bung Moktar turut menyokong candangan agar rumah PPR ini dijual terus kepada penyewa (Sewa Beli) sekali gus membolehkan mereka memiliki rumah sendiri.

“Perkara ini telah pun dilaksanakan di beberapa PPR di Kuala Lumpur, rumah dijual terus kepada penyewa dalam kadar harga yang mampu milik.

“Kita mencadangkan agar kerajaan negeri melakukan rundingan dengan kerajaan pusat agar rumah PPR di Sabah  boleh djual kepada penyewa memandangkan mereka telah menyewa lebih 10 tahun membayar sewa tanpa sebarang masalah,” katanya.