Lebih 2,000 warga UMS Berhimpun Solidariti Bersama Palestin

KOTA KINABALU : Lebih 2,000 warga Universiti Malaysia Sabah (UMS) serta masyarakat setempat berhimpun di Dewan Canselor UMS semalam bagi menzahirkan sokongan dan bersolidariti bersama rakyat Palestin.

Himpunan anjuran Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) UMS dengan kerjasama Kelab Rakan Masjid UMS menyaksikan para peserta membawa bendera Palestin, memakai mafela dan ’head band’ bermotif Palestin, serta mengangkat plakad yang menunjukkan sokongan terhadap pembebasan bumi Palestin daripada terus diceroboh dan ditindas.

Naib Canselor UMS, Prof. Datuk Dr. Kasim Mansor ketika berucap pada majlis tersebut berkata, program Himpunan Solidariti Palestin di UMS adalah satu inisiatif yang dicetuskan dengan matlamat meningkatkan kesedaran, pemahaman, dan sokongan terhadap rakyat Palestin.

Kasim Mansor

Katanya program ini berusaha untuk menyediakan pendidikan dan pengetahuan tentang isu Palestin melalui sesi perkongsian, sekali gus melancarkan Tabung Solidariti Palestin hasil gerakan dan inisiatif Persatuan Mahasiswa UMS.

“Matlamat akhir adalah untuk menyokong hak rakyat Palestin dan mempromosikan keadilan, kedamaian, dan kemerdekaan Palestin melalui usaha di peringkat universiti merangkumi semua warga UMS.

“Usaha berterusan sedemikian sangat penting ke arah menyokong pembentukan sebuah negara Palestin yang merdeka dan berdaulat selaras dengan keazaman Kerajaan Malaysia yang lantang menyuarakan solidariti untuk rakyat Palestin,” katanya.

Kasim turut menyeru kepada orang ramai agar menggunakan senjata doa untuk diangkat demi kemenangan serta kesejahteraan rakyat di Palestin dan terus bersolidariti bersama rakyat Palestin yang tertindas.

Pada program tersebut, aktivis dan pengasas Persatuan Cinta Gaza Malaysia, Muhammad Nadir Al-Nuri Kamaruzaman yang juga merupakan Alumni UMS telah diberikan satu sesi perkongsian berkaitan sejarah konflik di Palestin, kisah-kisah perjuangan mujahidin di Palestin sehingga mutakhir ini.

Beliau turut berkongsi kegiatan Badan Bukan Kerajaan (NGO) yang dipimpin beliau di Palestin.