Kemasukan 30 hari tanpa visa rakyat China dan India ke Malaysia memberi impak positif dengan pelan pelancongan Sabah

KOTA KINABALU: Keputusan Kerajaan Persekutuan memberi 30 hari tanpa visa kemasukan ke Malaysia dari China dan India bermula 1 Disember 2023 memberi impak positif kepada Sabah yang menyasarkan 2.2 juta ketibaan pelancong pada tahun ini.

Ketua Menteri Datuk Seri Panglima Hajiji Noor, ketika menyambut pengumuman Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim, berkata setakat ini Sabah sudah mencapai 85.6 peratus daripada sasaran.

“Saya sudah nyatakan bahawa kini keadaan kembali normal kepada industri pelancongan, Kerajaan Negeri telah melancarkan kempen pemulihan pelancongan untuk menarik pelancong kembali ke Sabah.

“Sehingga kini, Sabah dihubungkan dengan lapan bandar utama China – Beijing, Shanghai, Shenzen, Guangzhou, Hangzhou, Wuhan, Macau dan Hong Kong dengan 63 penerbangan mingguan dan kapasiti tempat duduk 11,360,” katanya.

Rekod dari Januari hingga September tahun ini menunjukkan jumlah ketibaan dari China sebanyak 45,801 berbanding hanya 4,162 ketibaan bagi tempoh yang sama tahun lepas, tambahnya.

Katanya bagi ketibaan India ke Sabah, terdapat aliran meningkat dengan 4,176 ketibaan sehingga September tahun ini berbanding 2,734 bagi tempoh yang sama tahun lepas.

Ketua Menteri mengulangi bahawa dengan pengenalan dasar kemasukan bebas visa 30 hari bagi pelawat dari dua negara paling ramai penduduk di dunia itu, ia akan membantu dalam mempercepatkan proses pemulihan bagi sektor pelancongan.

“Kami berharap dapat melihat lebih banyak sambungan udara untuk meningkatkan ketibaan pelawat ke Sabah,” katanya.

Dilaporkan bahawa China telah memutuskan untuk menawarkan visa percuma kemasukan kepada pelancong yang memegang pasport biasa dari Malaysia, Perancis, Jerman, Itali, yang Belanda, Sepanyol dari 1 Disember 2023 hingga 30 November 2024.

Jurucakap Kementerian Luar China Mao Ning berkata bahawa rakyat dari Malaysia dan negara-negara Eropah lain boleh memasuki China tanpa visa dan tidak tinggal lagi daripada 15 hari untuk perniagaan, pelancongan, lawatan keluarga dan tujuan transit.