Kaamatan Mampu Wadah Kukuhkan Perpaduan di Sabah – Suhaimi

SANDAKAN: Ahli Parlimen Libaran Datuk Suhaimi Nasir berkata Perayaan Pesta Kaamatan mampu menjadi platform memupuk perpaduan dalam kalangan rakyat di Sabah.

Menurutnya, kepelbagaian kaum, agama dan budaya untuk terus bekerjasama serta memperlihatkan semangat rakyat Malaysia yang bersatu padu, muhibbah dan harmoni.

“Ianya juga selaras dengan tema Pesta Kaamatan tahun ini iaitu Kaamatan Membudayakan Perpaduan.

“Oleh itu, Marilah bersama kita menjaga dan pertahankan keamanan, persahabatan dan kebersamaan sesama kita yang amat unik di negeri ini.

“Kitalah boleh menjadi model contoh yang terbaik konsep Malaysia Madani yang menekankan perpaduan kaum,” katanya.

Suhaimi merupakan Ketua UMNO Bahagian Libaran menjelaskan hubungan harmoni dan kerjasama antara pelbagai kaum merupakan kunci utama untuk menghadapi pelbagai ancaman dan cabaran supaya negara kita dapat mencapai wawasan dan matlamat yang telah ditetapkan.

Sebab itu, Ahli Dewan Undangan Negeri Sabah (Dilantik) menegaskan kerajaan sentiasa menitikberatkan agenda perpaduan dalam kalangan rakyat di negeri ini.

“Ini kerana dengan bersatu hati kita dapat membina sebuah negara yang aman damai, sejahtera dan rakyatnya sentiasa mementingkan perpaduan dan negara aman, politiknya tidak huru-hara, serta ekonomi yang baik dan dapat menarik minat pelabur asing.

“Semua nilai-nilai murni yang kita semaikan dalam Perayaan Pesta Kaamatan ini akan sentiasa subur diamali dalam kehidupan kita.

Semoga Kaamatan Membudayakan Perpaduan ini akan menjadi sumber inspirasi dan semangat untuk kita terus mengekalkan kesejahteraan dan kemakmuran di bumi Sabah dan Malaysia yang tercinta ini,” katanya.

Teks ucapannya ADUN Sungai Manila merupakan Timbalan Ketua UMNO Bahagian Libaran Mokran Ingkat.