JANS komited bekal air bersih kepada penduduk Pulau Sebatik sepanjang perayaan Aidilfitri – Andy

TAWAU : Jabatan Air Negeri Sabah (JANS) sentiasa komited membekalkan air bersih ke Pulau Sebatik bagi membolehkan penduduk dapat memperoleh bekalan air bersih sepanjang musim perayaan Hari Raya Aidilfitri.

Ahli Parlimen Kalabakan, Datuk Andi Muhammad Suryady Bandy berkata,
memandang paras air di empangan loji masih berada di bawah paras rendah JANS bertindak menyalurkan bekalan mengikut jadual yang ditetapkan.

Katanya, adalah menjadi rutin kepada JANS untuk mengagihkan bekalan air secara berterusan ke Pulau Sebatik meliputi beberapa kampung bagi membolehkan penduduk dapat menyambut perayaan Hari Raya Aidilfitri.

“JANS memberi jaminan akan terus membekalkan air secara terus ke tangki statik secara berterusan. Kita nasihatkan kepada penduduk yang memiliki kenderaan, mereka juga boleh mendapatkan bekalan secara terus ke tangki yang telah disediakan di loji berdekatan,

“Meskipun berhadapan dengan situasi masalah bekalan air ia tidaklah mematahkan semangat warga Pulau Sebatik meraikan Hari Raya Aidilfitri pada tahun ini,” katanya melalui kenyataan laman Facebook rasminya di sini semalam.

Andi Muhammad Suryady merupakan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tanjung Batu berkata, semoga keadaan hujan yang mula turun di sekitar daerah Tawau akan meningkatkan paras air loji di empangan.

“Kita sama-sama berdoa moga hujan akan turun melimpah di Pulau Sebatik ini sekali gus akan meningkatkan lagi takungan air loji empangan untuk membolehkannya beroperasi seperti sediakala,” jelas Andi Muhammad Suryady.