Christina beri penghargaan kepada Kerajaan Negeri diterajui Hajiji dapat relisasikan Pemasyhuran Kinabalu UNESCO Global Geopark

KOTA BELUD: Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar Datuk Christina Liew memberi penghargaan kepada Kerajaan Negeri yang diterajui Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Noor dapat merealisasikan Pemasyhuran Kinabalu UNESCO Global Geopark.

Beliau berkata selepas melalui pelbagai cabaran sejak tujuh tahun lalu, inisiatif Kinabalu Geopark akhirnya membuahkan hasil yang positif.

“Kota Belud, Kota Marudu dan Ranau adalah tiga daerah yang membentuk Kinabalu UNESCO Global Geopark. Konsep geopark itu menggabungkan tiga elemen pelancongan, budaya dan alam sekitar, yang saling berkaitan dan mesti diberi nafas baru dalam daerah-daerah.

“Pemuliharaan budaya menjadi tumpuan utama kami di ketiga-tiga daerah ini. Khazanah budaya asli sesetengah kumpulan etnik tercermin dalam tradisi, pakaian tradisional, seni persembahan dan perayaan etnik mereka.

“Konsep geopark bertepatan dengan peranan yang dimainkan oleh Kementerian saya, terutamanya berkaitan pelancongan berasaskan komuniti,” kata Liew dalam ucapan alu-aluannya pada majlis berkembar Pengisytiharan Taman Kinabalu sebagai Kinabalu UNESCO Global Geopark, dan pelancaran sambutan Jubli Intan Taman-Taman Sabah oleh Hajiji di Dataran Kota Belud, hari ini.

Menurutnya, pelbagai tarikan pelancong sudah wujud di kawasan geopark ini sebagai destinasi pelancongan yang memberi peluang ekonomi kepada masyarakat setempat.

“Memandangkan potensi Kinabalu UNESCO Global Geopark dalam sektor pelancongan dan kebudayaan, kami kini sedang merancang pembangunan produk pelancongan baharu dan mampan selaras dengan Deklarasi Negeri hari ini oleh Ketua Menteri.

“Kepelbagaian flora dan fauna serta landskap geologi adalah antara ciri unik yang luar biasa di kawasan geopark ini. Kepelbagaian sebegini dengan sendirinya merupakan produk pelancongan berasaskan alam semula jadi yang bernilai tinggi dan perlu diterokai oleh masyarakat tempatan dalam Kota Belud, Kota Marudu dan Ranau,” kata Christina.