Kos ujian pantas Antigen (RTK-Ag) tidak lebih RM60 untuk ketibaan antarabangsa di KKIA

KOTA KINABALU: Kerajaan Negeri memutuskan kos ujian Kit Ujian Pantas Antigen (RTK-Ag) tidak boleh melebihi RM60 untuk ketibaan penerbangan antarabangsa di Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu (KKIA).

“Kerajaan Negeri bersetuju bahawa RM160 untuk setiap ujian adalah terlalu tinggi jadi kami memutuskan bahawa ia tidak boleh melebihi RM60,” kata Ketua Menteri Datuk Hajiji Noor.

Di peringkat persekutuan, kosnya ialah RM100 untuk warga Malaysia dan RM160 untuk bukan warga Malaysia untuk melakukan ujian RTK Antigen yang tiba dalam penerbangan antarabangsa.

“Bagaimanapun, kami di Sabah memutuskan kosnya tidak melebihi RM60 untuk semua ketibaan antarabangsa. Ini adalah yang paling sesuai dan akan melegakan pengunjung.

“Selepas lebih dua tahun, kami kini tidak sabar untuk mengalu-alukan kedatangan pelancong,” katanya berikutan rayuan Presiden Persatuan Ejen-ejen Pelancongan dan Pengembaraan Malaysia (MATTA) Datuk Tan Kok Liang mengenai kos ujian RTK Antigen yang dikenakan untuk ketibaan antarabangsa.

Terdahulu, Hajiji berkata Kerajaan Negeri melalui Lembaga Pelancongan Sabah (STB) secara agresif meneruskan penyambungan semula lebih 200 antarabangsa terus ke Sabah ketika negara membuka sempadan antarabangsanya mulai esok (1 April).

Beliau berkata berikutan pembukaan sempadan itu, pemain pelancongan perlu memperkayakan lokasi strategik Sabah untuk menarik lebih banyak syarikat penerbangan ke negeri ini.

Beliau gembira mengetahui bahawa STB sedang bekerjasama dengan syarikat penerbangan untuk membantu mereka mewujudkan semula penerbangan terus untuk perjalanan domestik dan antarabangsa.

Sebelum wabak COVID-19, KKIA telah menguruskan 236 penerbangan terus antarabangsa dari 22 bandar, kata Hajiji pada pelancaran Travel Safe Alliance Malaysia (TSAM) di Pusat Konvensyen Antarabangsa Sabah (SICC) di sini, hari ini.

Hajiji juga menyatakan bahawa STB telah bekerjasama dengan pemain industri pelancongan untuk mengadakan penglibatan maya, ekspo perjalanan, promosi, dan latihan mengenai kemas kini destinasi seperti mewujudkan semula perdagangan dan keyakinan pelancong dengan banyak negara.

Justeru, Hajiji menggesa pemain industri dan pihak berkepentingan untuk bekerjasama bagi memastikan pelancongan Sabah meningkat kepada kegemilangan dahulu dan kekal sebagai salah satu destinasi pelancongan kegemaran di Malaysia.