STAR gesa kerajaan salur subsidi racun rumpai – Robert

KOTA KINABALU: Kerajaan Persekutuan diminta memberikan subsidi pembelian racun rumpai ekoran kenaikan harga yang membeban petani akibat kesukaran memperoleh bekalan dari pengilang utama dunia.

Timbalan Presiden Parti Solidariti Tanah Airku (STAR) Sabah Datuk Robert Tawik berkata kenaikan harga berlaku disebabkan penurunan produksi sehingga mengakibatkan kenaikan harga yang tidak munasabah.

“Masalah bekalan racun rumpai kini menjadi isu global yang mana beban yang ditanggung pekebun di negara ini perlu ditangani bersama Kerajaan Persekutuan melalui dasar import,” kata Robert yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bingkor.

Robert yang juga Pembantu Menteri Kerja Raya Sabah memberitahu, di Sabah, Kementerian Pertanian dan Perikanan yang diterajui Timbalan Ketua Menteri Datuk Dr Jeffrey Kitingan menjadi sasaran pekebun meminta harga racun rumpai diturunkan ke paras normal.

Dalam kenyataannya pada 26 Sept 2021, Dr Jeffrey yang juga Presiden STAR menyatakan kenaikan harga bahan-bahan pertanian disebabkan pandemik COVID-19 sehingga menjejas pengeluaran pengilang utama di India dan China.