Sekarang paling sesuai buat PRU, bukan pemilihan Umno

KUALA LUMPUR: Sekarang adalah masa paling sesuai untuk mengadakan pilihan raya umum ke-15 (PRU15), bukan pemilihan Umno.

Timbalan presiden Umno, Datuk Seri Mohamad Hasan, berkata sekiranya diadakan pemilihan Umno ketika ini akan berlaku perpecahan dan perebutan kuasa.

“Kita tidak mahu parti berpecah-pecah. Perebutan kuasa kalau diadakan pemilihan sebelum PRU. Bayangkan selepas buat pemilihan, ramai pemuda cukup umur kalah di peringkat cawangan.

“Kita akan kelam-kabut dan tidak ada masa siapkan jentera. Ini satu keadaan membunuh diri,” katanya pada sidang media laporan FMT selepas majlis Wacana Aspirasi Umno di Menara Dato Onn.

Mohamad atau lebih dikenali sebagai Tok Mat menjelaskan pihaknya tidak mahu memberi tekanan kepada Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob untuk mengadakan PRU.

Beliau percaya, Ismail mempunyai pertimbangannya untuk menentukan tarikh sesuai diadakan PRU.

“Dia (Ismail) ada pertimbangan atau mungkin tunggu sehingga MoU dengan pembangkang habis pada 31 Julai ini. Kita akan tunggu sehingga 31 Julai. Lepas itu baru bincang,” katanya.

Dalam perkembangan lain, Mohamad berkata, beliau juga tidak sabar untuk mendengar debat antara bekas perdana menteri Najib Razak dan Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim yang akan diadakan esok.

“Saya pun nak dengar. Saya tak boleh nasihat mereka, lantak dia orang nak cakap apa. Masing-masing ada idea,” katanya.