Sabah harap akan ada keputusan mengenai tuntutan hak kewangan dengan Anwar sebagai PM – Jeffrey

KENINGAU: Sabah berharap akan ada keputusan tuntutannya untuk mengembalikan haknya di bawah kerajaan perpaduan dipimpin Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang baharu dilantik.

Timbalan Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Dr. Jeffrey Kitingan berkata, terpenting antaranya ialah hak kewangan.

“Saya sangat mengenali Perdana Menteri baharu dan beliau mengenali saya termasuk tuntutan kami.

“Jadi, saya harap dengan kerjasama (negeri dan persekutuan) yang kita ada sekarang, kita akan dapat melihat hasil yang lebih baik berkaitan dengan tuntutan Sabah dan Sarawak,” katanya di sini hari ini.

Beliau mengulangi bahawa antara hak kewangan yang diusahakan oleh Sabah ialah pemulangan 40 peratus hasil bersih yang diperoleh daripada negeri ini oleh Kerajaan Persekutuan dan 10 peratus duti eksport ke atas petroleum.

Dr Jeffrey yang juga Timbalan Pengerusi Gabungan Rakyat Sabah (GRS), mengulangi bahawa Sabah mendapat RM120 juta (daripada duti import dan eksais) setiap tahun sedangkan ia sepatutnya menerima 10 peratus daripada duti import ke atas produk petroleum yang dianggarkan mencecah kira-kira RM10 bilion.

“Jadi, Sabah sepatutnya mendapat kira-kira RM1 bilion (setiap tahun),” katanya.

Kerajaan GRS-BN Sabah telah menyertai kerajaan perpaduan Anwar.

Pada majlis tersebut, Dr Jeffrey dalam ucapannya menekankan kepentingan mengintegrasikan konsep pembangunan mampan dalam usaha memartabatkan sosio-ekonomi masyarakat.

Salah satu cara katanya, ialah dengan menjadikan aktiviti berkaitan pertanian dan perikanan secara inovatif sebagai produk pelancongan.

“Ini adalah anjakan paradigma yang saya galakkan sepenuhnya,” katanya.

Sehubungan itu, beliau menggesa pentadbiran daerah memastikan pembangunan Pelancongan Lestari Bingkor dapat dilaksanakan dalam tempoh 2023-2029.

“Pelan itu mesti memberi penekanan kepada pemuliharaan alam semula jadi dan nilai budaya masyarakat etnik tempatan serta menggalakkan agropelancongan,” katanya.

Beliau juga menekankan keperluan untuk memberi penekanan kepada pembangunan dan promosi pelancongan berasaskan komuniti dan produknya.

Kawasan pemuliharaan Rizab Biosfera Banjaran Crocker (CRBR) seluas kira-kira 350,000 hektar telah disenaraikan di bawah Manusia dan Biosfera, Pertubuhan Pendidikan, Saintifik dan Kebudayaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO) sejak tujuh tahun lalu.

Kawasan tersebut meliputi sembilan daerah iaitu Kota Kinabalu, Penampang, Papar, Beaufort, Tuaran, Keningau, Tambunan, Ranau dan Tenom.

CRBR menggalakkan pemuliharaan dan pembangunan tanpa memberi kesan negatif kepada pemuliharaan biodiversiti dan perkhidmatan ekosistem semula jadi, terutamanya sumber biodiversiti dan bekalan air bersih.

Sehingga Jun tahun ini, terdapat 727 rizab biosfera di 134 negara.