Sabah berpotensi penyumbang besar bekalan makanan negara – Chan

KOTA KINABALU: Sabah berpotensi sebagai penyumbang besar bagi memastikan industri bekalan makanan terus terjamin dan mencukupi di negara ini.

Timbalan Menteri Pertanian dan Keterjaminan Makanan, Chan Foong Hin berkata, bagi mencapai hasrat itu kementeriannya akan memainkan peranan penting memastikan Sabah sebagai berpotensi besar dalam menjamin seiring dengan matlamat kerajaan negeri Sabah.

Katanya, kerjasama ini perlu dipertingkatkan memandangkan Sabah mempunyai sumber asas makanan yang mencukupi sekaligus mencapai matlamat tersebut.

“Sabah merupakan bumi bertuah dikurniakan tanah yang luas dan subur, selain kawasan perairan besar, menjadikan wilayah ini sebagai salah satu penggerak penting dalam menampung bekalan dalam negara. 

“Penggunaan teknologi terkini, termasuk kaedah pertanian moden akan menjadi tumpuan dalam jangka masa sederhana bagi meningkatkan produktiviti masyarakat tani,” katanya dalam kunjungan hormat hari ini.

Cham berkata, kementeriannya  berharap agar Kementerian Pertanian dan Perikanan serta jabatan dan agensi berkaitan pertanian di Sabah bakal bergerak seiringan dengan bagi menjayakan aspirasi ini.