Pusat Penyelidikan dan Pembelajaran Pertanian Tanah Tinggi Mesilau dilancar

KOTA KINABALU: Pusat Pengurusan EcoFarm (EcoFarm), Universiti Malaysia Sabah (UMS) mengadakan majlis perasmian projek dan pelancaran hasil kerjasama penyelidikan dan pembelajaran pertanian tanah tinggi di Kg. Mesilau, Kundasang Ranau.

Naib Canselor UMS, Profesor Datuk Dr. Kasim Mansor berkata, Pusat Penyelidikan dan Pembelajaran Pertanian Tanah Tinggi UMS Kundasang atau singkatannya, PETIK menjadi hab kecemerlangan penyelidikan dan pembelajaran pertanian tanah tinggi termasuk bidang agripelancongan.

Pengurusan UMS dibawa melawat sekitar kebun yang menyaksikan sayur-sayuran tumbuh subur menghijau.

Katanya, PETIK adalah hasil usahasama antara UMS dan KAF sejak tahun 2021, seterusnya pemeteraian memorandum perjanjian (MoA) pada tahun 2022 direalisasikan di lapangan dengan siapnya 10 rumah hijau yang lengkap dengan kemudahan hidroponik untuk penghasilan sayur daun dan buah.

“Kerja-kerja pembangunan PETIK bagi fasa pertama telah siap sepenuhnya dan aktiviti penanaman serta penjualan hasil pertama telah dilaksanakan.

Kasim (tiga dari kiri) menyerahkan sijil perasmian dan pelancaran PETIK kepada Azizul.

“Melalui usahasama ini, PETIK akan menjadi landasan pendedahan kepada ilmu dan pengalaman pengurusan pertanian tanah tinggi yang lestari dalam kalangan pelajar serta masyarakat sesuai dengan MoA yang telah dipersetujui dengan pihak Kundasang Aquafarm,” katanya.

Beliau juga menekankan slogan “I want result” dalam mana-mana projek universiti sesuai dengan kejayaan PETIK direalisasikan di lapangan.

“PETIK turut menerima pelajar daripada pelbagai universiti yang menjalankan latihan industri, malah menyokong hubungan antara industri dan masyarakat melalui penganjuran kursus atau bengkel kemahiran dalam pertanian tanah tinggi,” jelas Kasim.

Dalam perkembangan sama, Pengarah EcoFarm Dr. Januarius Gobilik berkata, menerusi perbincangan lanjut dengan Azizul, bukan sahaja sayuran daun dan buah bernilai tinggi yang menggunakan sistem hidroponik diusahakan, pokok kopi Arabica catimor juga turut ditanam di lereng bukit di PETIK.

“Selain daripada penyelidikan dan pembelajaran, ia juga berkait dengan penstabilan struktur tanah di kawasan tersebut serta untuk menghasilkan produk kopi bagi memantapkan lagi industri kopi tempatan.

“Projek UMS-KAF ini juga dipakejkan sebagai agripelancongan dengan pengurusan pakej tersebut tidak hanya melibatkan pelajar dan penyelidik dari UMS tetapi melibatkan kerjasama dengan masyarakat setempat untuk membolehkan impak projek lebih mendalam lagi,” jelas Januarius.

Untuk rekod, selain membangunkan PETIK, Pusat Pengurusan EcoFarm yang merupakan salah satu dari Sustainable Business Unit di UMS juga membangunkan Makmal Hidupan AFEEDRI di Apin-Apin, Keningau untuk mempergiatkan lagi aktiviti keusahawanan dalam universiti untuk menyokong kelestarian penyelidikan dan pembelajaran pelajar.