Pastikan UMNO tewas di Johor halang kluster mahkamah kembali berkuasa

KUALA LUMPUR: Bekas Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mendakwa satu-satunya cara untuk menghalang “kluster mahkamah” daripada kembali berkuasa ialah dengan mengalahkan Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya negeri (PRN) Johor.

“Jika parti mereka menang PRN Johor, mereka akan mendesak Perdana Menteri membubarkan Parlimen supaya pilihan raya umum pula dapat diadakan.

“Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob adalah Perdana Menteri tetapi yang menguasai Umno adalah Presiden Umno (Ahmad Zahid Hamidi). Apabila Parlimen dibubarkan, yang berkuasa menentukan calon yang akan bertanding dan mengetuai parti dalam pilihan raya adalah Presiden, bukan Perdana Menteri,” katanya dalam FMT online.

Beliau berkata, jika BN kembali menang pada pilihan raya umum (PRU) dan menguasai Putrajaya, secara lazimnya yang akan diangkat sebagai Perdana Menteri ialah Presiden Umno.

“Jika ini berlaku, maka lengkaplah perancangan kluster mahkamah. Mereka akan kembali berkuasa dan selesailah masalah mereka,” katanya.

Walaupun tidak menamakan individu yang dimaksudkan sebagai “kluster mahkamah”, namun ia merujuk kepada kumpulan pemimpin Umno yang sedang dibicarakan atas tuduhan pecah amanah dan salah guna kuasa membabitkan bekas Perdana Menteri Najib Razak dan Zahid.

Muhyiddin mengakui beliau menjadi Perdana Menteri sebelum ini selepas disokong Ahli Parlimen Umno, termasuk daripada “kluster mahkamah”.

“Saya tidak minta untuk jadi Perdana Menteri. Saya tidak pernah berkempen pun untuk jadi Perdana Menteri,” katanya.

Katanya, selepas menjadi Perdana Menteri, beliau menyedari bahawa sokongan daripada kluster mahkamah sebenarnya “ada udang di sebalik batu”.

“Selang beberapa hari selepas saya dilantik menjadi Perdana Menteri, kluster mahkamah ini berjumpa saya meminta campur tangan dalam kes mereka supaya dibebaskan. Saya katakan tidak kepada mereka kerana saya tidak mahu mengkhianati sumpah dan amanah jawatan saya sebagai Perdana Menteri.

“Sejak dari itulah, bermulanya gerakan kluster mahkamah ini untuk menjatuhkan saya. Mereka berharap apabila saya jatuh, mereka akan menguasai semula kerajaan. Dengan menguasai kerajaan mereka fikir masalah mereka boleh diselesaikan,” katanya.

Muhyiddin berkata, namun perancangan itu masih belum berhasil kerana PN masih lagi merupakan sebahagian daripada kerajaan persekutuan.

“…dan sokongan PN kepada Perdana Menteri daripada Umno adalah dengan syarat Perdana Menteri tidak mencampuri urusan mahkamah,” katanya.

Katanya, satu cara untuk kumpulan ini kembali berkuasa ialah dengan menumbangkan kerajaan negeri yang dibentuk melalui gabungan dengan PN supaya diadakan PRN.

“Apabila diadakan pilihan raya dan jika parti mereka menang, kepimpinan parti yang diterajui oleh kluster mahkamah akan dilihat semakin kuat dan berpengaruh. Strategi ini bermula selepas BN menang PRN Melaka. Mereka berasa cukup yakin bahawa rakyat telah kembali menyokong mereka walaupun BN hanya mendapat 38.5% undi.

“Mereka memilih Johor kerana Johor dikatakan negeri kubu kuat Umno. Jika parti mereka menang PRN Johor, mereka akan mendesak Perdana Menteri membubarkan Parlimen supaya pilihan raya umum pula dapat diadakan,” katanya.