PADU mampu perbaiki agihan subsidi kerajaan – Andi Muhammad

TAWAU : Pangkalan Data Utama (PADU) adalah sistem komprehensif yang memudahkan pemantauan agihan bagi mengelakkan pembaziran.

Pembantu Menteri Pembangunan Perindustrian Dan Keusahawanan, Datuk Andi Muhammad Suryady Bandy berkata PADU akan meminimumkan ketidaktepatan dengan mengenal pasti jenis subsidi dan bantuan yang boleh disalurkan bagi membantu meringankan beban ketua isi rumah.

Andi Muhammad Suryady Bandy

“Pembukaan kaunter oleh Jabatan Perangkaan di beberapa kawasan tumpuan orang ramai dapat membantu masyarakat yang mempunyai masalah semasa melakukan pendaftaran seperti capaian internet dan sebagainya,” katanya ketika merasmikan Malam Simfoni Rakyat Daerah Tawau 2024 di Taman Semarak Jaya, Sabtu lepas.

Andi memaklumkan kerjasama antara Jabatan Penerangan Malaysia Sabah, Jabatan Perangkaan dan Unit Pemimpin Pembangunan Masyarakat dapat membantu masyarakat di kawasan pedalaman untuk mendaftar dalam sistem PADU.

Menurut beliau, kerajaan akan melihat dari segala aspek termasuk keperluan dalam meningkatkan lagi usaha bagi membantu masyarakat di pedalaman untuk mendaftar ke dalam sistem PADU agar sasaran yang ditetapkan akan dapat dicapai.

Hadir sama, Pengarah Penerangan Sabah Jainisah Mohd Noor, Timbalan Presiden Majlis Perbandaran Tawau Mohd Shoffian Mohd Said, Timbalan Ketua Polis Daerah Tawau Supt Champin Piuh dan Pemimpin Pembangunan Masyarakat Merotai Mohd Jalani Chachu.