29 C
Kota Kinabalu
Tuesday, March 21, 2023

Menteri Sabah perlu hantar kad laporan tahunan pelaksanaan SMJ

KOTA KINABALU: Ketua Menteri Sabah Datuk Hajiji Noor mahu laporan mengenai pelaksanaan dan status pencapaian Hala Tuju Sabah Maju Jaya (SMJ) dibentangkan secara tahunan oleh setiap kementerian mulai 29 Mac ini.

Hala Tuju SMJ telah dilancarkan pada 29 Mac tahun lepas, enam bulan selepas Gabungan Rakyat Sabah (GRS) mengambil alih kerajaan negeri, sebagai langkah segera untuk merangka strategi pemulihan ekonomi Sabah serta merangka mencatat pembangunan Sabah untuk lima tahun akan datang.

“Saya telah mengarahkan Setiausaha Kerajaan Negeri supaya pada 29 Mac ini, bukan sahaja setiap kementerian perlu membentangkan laporan masing-masing tetapi kita juga perlu menganjurkan Hari Terbuka bagi membolehkan rakyat mendengar, melihat dan merasai maksud dan nilai SMJ Hala Tuju.

“Saya berharap semua agensi kerajaan bersedia untuk memberikan laporan mengenai status pelaksanaan dan pencapaian inisiatif di bawah bidang kuasa masing-masing,” katanya ketika berucap pada Perhimpunan Perkhidmatan Awam Negeri di sini, hari ini.

Hajiji berkata beliau juga mahu agensi Persekutuan di Sabah membentangkan perancangan dan status program masing-masing selain projek yang sedang dilaksanakan agar rakyat tahu dan memahaminya dan berharap pejabat Setiausaha Persekutuan Negeri menyelaraskan penyertaan agensi persekutuan semasa Hari Terbuka.

Ini penting kerana saya berpegang teguh kepada prinsip bahawa kejayaan agenda pembangunan kerajaan bukan hanya apabila nilai dan makna pembangunan itu didengari tetapi ia juga perlu dilihat dan dirasai oleh rakyat.

“Hakikatnya perkhidmatan awam adalah sebahagian daripada kejayaan, bermakna kemahuan politik mesti disusuli dengan pelaksanaan yang memerlukan sokongan daripada kakitangan perkhidmatan awam,” katanya sambil menambah kunci kejayaan melaksanakan agenda pembangunan adalah komitmen untuk bekerja sebagai satu pasukan.

Ketua menteri yakin di bawah semangat Keluarga Malaysia, 20,363 kakitangan perkhidmatan awam negeri dan 103,030 Persekutuan mampu memastikan kejayaan pelaksanaan SMJ Hala Tuju.

Sementara itu, Hajiji turut menggesa sektor awam negeri untuk terus memperkasa dan menggembleng diri melalui inisiatif transformasi perkhidmatan awam bagi memastikan kejayaan agenda pembangunan kerajaan Sabah serta mempunyai pasukan terbaik yang sentiasa mengikuti keperluan semasa.

Ketua menteri berkata beliau akan memberi komited sepenuhnya untuk menyokong sebarang inisiatif yang bertujuan mengubah dan memperkukuh perkhidmatan awam negeri atau Persekutuan.

“Antara keutamaannya ialah memperkukuh integriti dan profesionalisme dalam kalangan penjawat awam, mempertingkatkan sistem penyampaian kerajaan, menggalakkan budaya kerja yang produktif, inovasi dan kreativiti serta mewujudkan mekanisme komunikasi yang strategik agar segala dasar kerajaan dapat didengar, dilihat dan dirasai oleh pihak kerajaan. rakyat,” katanya.

Hajiji berkata antara pendekatan transformasi yang diambil pada masa ini ialah pembangunan tiga hab data iaitu Hab Rakyat, Hab Perniagaan, dan Hab Geo di bawah Platform Data Intergrasi dan Pertukaran (DIIP).

DIIP ialah platform perkongsian data yang memudahkan urusan pertukaran data Kerajaan-ke-Kerajaan, Kerajaan-ke-Perniagaan dan Kerajaan-ke-Rakyat, yang telah membuka jalan bagi penciptaan Pasaran Digital Sabah ke arah memacu pertumbuhan perniagaan berorientasikan rakyat.

“Saya mengalu-alukan komitmen perkhidmatan awam negeri untuk melaksanakan Amalan Baik Peraturan (GRP) mulai 2021,” katanya sambil menambah bahawa beliau turut berbangga Sabah telah menerima Anugerah Juara Kawal Selia sebagai Negeri Paling Aktif dalam Pelaksanaan GRP daripada Perbadanan Produktiviti Malaysia semasa Persidangan Kebangsaan GRP 2021.

Beliau juga menyokong penuh inisiatif Jabatan Perkhidmatan Awam Negeri memperkenalkan Indeks Kebahagiaan Organisasi Berprestasi Tinggi, satu kajian yang dijalankan dengan kerjasama penyelidik dari Universiti Malaysia Sabah.

“Hasil kajian adalah penting dalam merangka strategi yang sesuai untuk mentransformasikan perkhidmatan awam,” katanya.

— BERNAMA

Related Articles

[td_block_social_counter facebook="SabahNewsToday" twitter="@SabahNewstodayN" youtube="#" style="style8 td-social-boxed td-social-font-icons" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjM4IiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJwb3J0cmFpdCI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBvcnRyYWl0X21heF93aWR0aCI6MTAxOCwicG9ydHJhaXRfbWluX3dpZHRoIjo3Njh9" custom_title="Stay Connected" block_template_id="td_block_template_8" f_header_font_family="712" f_header_font_transform="uppercase" f_header_font_weight="500" f_header_font_size="17" border_color="#dd3333"]
Iklan

Latest Articles