Malaysia adalah perkongsian antara tiga pihak

KOTA KINABALU: Selama 58 tahun telah berlalu sejak Sabah, Sarawak, Singapura dan Tanah Melayu membentuk Malaysia, tetapi sebagai balasan komitmen mereka terhadap persekutuan, rakyat Sabah hanya berasa kecewa dan sedih.

Presiden Parti Solidariti Tanah Airku (STAR), Datuk Seri Dr. Jeffrey Kitingan berkata, setelah permulaan yang memberangsangkan, rakyat Sabah semakin menyedari bahawa mereka seperti telah tertipu dalam perkongsian ini.

“Saya melawat Batu Sumpah di Keningau, kawasan Parlimen saya untuk mengkaji semula pembentukan Malaysia. Saya akui, memang kita telah merasai pembangunan, tetapi jika dibandingkan dengan Singapura dan Brunei yang memilih untuk tidak bersama-sama dalam persekutuan ini, pembangunan Sabah sangat kecil jika dibandingkan dengan kedua-dua negara ini.

“Ada banyak sebab kenapa ini berlaku. Bahagian pendapatan kita (40%) masih belum dibayar sesuai dengan Artikel 112c / 112d Perlembagaan Persekutuan, eksport 10% atas Duti Petroleum sebagai pengganti royalti tidak pernah dibayar, dan duti import 10% terhadap produk Petroleum belum dibayar sepenuhnya tetapi telah diganti dengan jumlah tetap RM120 juta sejak 2007.

“Dari segi sumber, minyak dan gas kita diambil alih oleh Petronas yang 100% dimiliki oleh Kerajaan Persekutuan secara tidak berperlembagaan, sementara anak-anak kita tidak diberi peluang bekerja di pejabat-pejabat Persekutuan di Sabah. Sebilangan besar pangkat ketua-ketua jabatan pula dikuasai oleh Malaya.

“Jangan lupa bagaimana keamanan Sabah sengaja diganggu oleh pengimportan buruh asing dari negara jiran, yang kemudian diberi kewarganegaraan secara pintu belakang dan digerakkan sebagai pengundi untuk mengubah demografi Sabah dan landskap politik melalui Projek IC, yang juga dikenal sebagai ‘Projek Mahathir’, ”katanya dalam kenyataan medianya semalam.

Walaupun Sabah mempunyai banyak sumber, Dr. Jeffrey berkata Sabah terpaksa bergantung kepada Kerajaan Persekutuan dari segi kewangan, ekonomi, politik dan ketenteraan.

Bahkan kekuatan politiknya sengaja dilemahkan dengan bilangan perwakilan parlimen yang tidak memadai dan tidak menggambarkan statusnya sebagai rakan setaraf dalam persekutuan, tambahnya.

“Kesan dari semua pelanggaran ini jelas, iaitu Sabah telah menjadi wilayah termiskin di Malaysia,” katanya.

Ketika persekutuan ini memperingati pembentukan Malaysia, Dr. Jeffrey percaya adalah penting bagi semua pihak untuk merenungkan apa yang dimaksudkan dengan pembentukan persekutuan ini, sejarah dan matlamatnya.

Malaysia secara rasmi dibentuk dan diisytiharkan pada 16 September 1963 di mana Sabah, Sarawak dan Singapura disatukan dengan Persekutuan Tanah Melayu.

“Sebelum tahun 1965, Sabah, Sarawak, Singapura dan Tanah Melayu merupakan rakan kongsi dalam pembentukan Malaysia.

“Pengisytiharan Malaysia pada 16 September 1963 mengakui status kenegaraan Sabah, Sarawak dan Singapura yang mencerminkan aspirasi mereka pada awal proses pembentukan Malaysia.

“Namun, Perjanjian Malaysia 1963 (MA63) tidak menggambarkan pengisytiharan ini kerana ditandatangani pada 9 Julai 1963, bahkan sebelum proses pembentukan Malaysia selesai dan pada masa ketika Sabah dan Sarawak masih merupakan jajahan atau koloni British,” katanya .

Akibatnya, Dr. Jeffrey percaya adalah wajar untuk mempersoalkan mengapa MA63 ditandatangani sebelum proses pembentukan Malaysia selesai, mengapa ia tidak pernah dipinda, dan adakah Sabah dan Sarawak disatukan dengan Tanah Melayu secara keseluruhan atau dengan negeri-negeri individu di Tanah Melayu, seperti yang didakwa oleh setengah pihak.

“Sekiranya kita ingin maju sebagai sebuah persekutuan, adalah amat penting agar masalah atau anomali ini dapat diselesaikan kerana kita tidak mahu menjadi jajahan Tanah Melayu,” katanya.

Atas sebab ini, Dr. Jeffrey mengatakan beliau telah menegaskan bahawa kemerdekaan Sabah dan Sarawak, yang selalu disembunyikan ketika pembentukan Malaysia, dikembalikan ke dalam sejarah persekutuan ini agar sejarah menjadi lengkap.

Sarawak memperoleh pemerintahan sendiri pada 22 Julai 1963, sementara Sabah mengisytiharkan kemerdekaan pada 31 Ogos 1963.

“16 September adalah merupakan perayaan bagi perkongsian ini, bukan pengambilalihan kolonial. Sabah dan Sarawak tidak menjadi sebahagian daripada Malaysia. Sebaliknya, kita mengasaskan Malaysia bersama dengan Persekutuan Tanah Melayu.

“Lebih penting lagi, kita tidak boleh mengelirukan Tanah Melayu dengan Malaysia. Malaysia adalah Persekutuan Baharu yang ditubuhkan pada tahun 1963, bukan pada tahun 1957.

“Sudah sampai waktunya untuk memenuhi perkongsian ini dan syarat-syarat bagi persekutuan ini,” katanya.