MaDICT Malaysia – FKI UMS anjur CSR di SMESH, beri pendedahan bidang Sains Komputer

KOTA KINABALU: Majlis Dekan ICT (MaDICT) Malaysia dan Fakulti Komputeran dan Informatik (FKI), Universiti Malaysia Sabah (UMS) mengadakan Program Komuniti (CSR) di Sekolah Menengah Sains Sabah (SMESH), di sini, baru-baru ini.

Dekan FKI, Prof. Madya Dr. Mohd Hanafi Ahmad Hijazi berkata, program itu antara lain bertujuan memberi pendedahankepada pelajar tingkatan empat dan lima tentang kepentingan, peluang dan kelebihan kerjaya dalam bidang Sains Komputer.

“Ia juga sebagai usaha mempromosi program-program akademik Sains Komputer yang ditawarkan di Universiti Awam (UA), serta Institusi Pengajian Tinggi Awam dan Swasta di Malaysia.

Pihak MaDICT mengharapkan lebih ramai pelajar-pelajar cemerlang memilih bidang ICT sebagai laluan kerjaya bagi memenuhi keperluan tenaga dan kepakaran dalam bidang tersebut pada masa akan datang,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam satu kenyataan di sini, hari ini.

Hadir sama, Pengerusi MaDICT Prof Dato’ Dr. Bahari Belaton,  Ahli-ahli MaDICT, dan Guru Kanan Mata Pelajaran merangkap Ketua Guru Bidang Sains dan Matematik SMESH Nurul Fatimah Muhd Chaerun.

Pada program tersebut, Pusat U-Science UMS turut berkongsi aktiviti berteraskan Sains, Teknologi, Kejuruteraan dan Matematik (STEM) kepada para pelajar. Antaranya, demonstrasi pengawalan dron dan persembahan kereta robotik.

Dalam perkembangan berkaitan, Hanafi memaklumkan rombongan MaDICT turut mengadakan bengkel dan mesyuarat di UMS bagi membincangkan isu-isu dalam kalangan pelajar ICT.

“Dalam mesyuarat ini, ahli-ahli majlis dari 20 UA berkongsi pengalaman dan kepakaran ke arah menangani cabaran untuk meningkatkan kebolehpasaran graduan bidang ICT dan penarafan subjek Sains Komputer,” jelasnya.

Untuk rekod, MaDICT ditubuhkan sebagai satu platform setiapdekan ICT UA berkongsi pengalaman, kepakaran, idea dan pengetahuan berkaitan dengan pengurusan program pengajian, akademik, penyelidikan, penerbitan, libatsama komuniti/industri dalam bidang berkaitan ICT.