KPM pandang berat isu keselamatan pelajar – Mohamad Alamin

KOTA KINABALU: Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) memandang berat tentang keselamatan pelajar di semua sekolah, kata Timbalan Menteri Pendidikan II Datuk Mohamad Alamin.

“Jika berlaku isu keselamatan yang membabitkan pelajar, KPM akan terus memantau serta bekerjasama dengan agensi yang bertanggungjawab dalam menangani isu tersebut, ” katanya.

Beliau berkata demikian dalam satu kenyataan bagi mengulas
video viral memaparkan pelajar Sekolah Kebangsaan Nangkawangan di Nabawan yang terpaksa menggunakan rakit buluh atau menggunakan ‘zip line’ yang dibuat sendiri untuk menyeberangi sungai untuk pergi ke sekolah.

Mohamad berkata isu ini tidak kena mengena dengan KPM disebabkan kemudahan infrastruktur itu adalah infrastruktur awam bukan di kawasan sekolah.

Katanya jambatan gantung yang terputus akibat banjir tu adalah jambatan awam dan bukan di dalam kawasan sekolah.

“Tetapi apabila kena viral video pelajar sekolah, seolah-olah ianya isu KPM. Ianya adalah dibawah tanggungjawab agensi lain,” katanya.

Dalam pada itu, beliau difahamkan Ahli Parlimen Pensiangan Datuk Arthur Joseph Kurup sudah mendapat kelulusan untuk membina jambatan gantung baru dan kini hanya menunggu pelaksanaan.

Katanya, sementara menunggu jambatan itu siap, pihak kerajaan akan membekalkan beberapa bot untuk penduduk kampung dan pelajar untuk menyeberang sungai di laluan itu.

Menurut beliau alat ‘zip line’ yang dibuat dan dinaiki pelajar sekolah itu sebenarnya digunakan oleh penduduk kampung untuk menghantar barang-barang.

Katanya dimaklumkan ada juga jalan alternatif untuk penduduk kampung dan pelajar sekolah gunakan untuk menyeberang sungai tetapi jauh dari laluan tersebut.