Kota Marudu lokasi pembinaan Kilang Pemprosesan Kelapa Bersepadu bernilai RM200 juta

KOTA KINABALU: Sebuah Kilang Pemprosesan Kelapa Bersepadu bernilai RM200 juta akan dibina di Langkon, Kota Marudu.

Ini susulan majlis menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) antara Kumpulan Linaco dan Sawit Kinabalu di Menara Kinabalu, di sini, hari ini.

Majlis menandatangani MoU itu disaksikan oleh Ketua Menteri, Datuk Seri Hajiji Noor.

MoU itu adalah yang kedua daripada empat komponen utama perjanjian yang ditandatangani oleh Kumpulan Linaco dengan Kerajaan Negeri pada 22 Mac 2021 di bawah inisiatif Hala Tuju Sabah Maju Jaya untuk penubuhan Rangka Tindakan Kelapa Bersepadu untuk memangkin transformasi sosio-ekonomi di Sabah.

Komponen pertama ialah penubuhan Pusat Kecemerlangan Kelapa yang dilancarkan oleh Ketua Menteri di Paitan, Beluran tahun lepas.

Pelan Pembangunan Tanah dan Laporan Penilaian Kesan Alam Sekitar (EIA) projek itu telah menerima kelulusan daripada Jabatan Pertanian dan Jabatan Perlindungan Alam Sekitar Sabah pada November dan Disember 2022.

Di bawah komponen kedua, tanah seluas 30 hektar telah dikenal pasti oleh Sawit Kinabalu, untuk penubuhan kilang itu yang dijangka beroperasi sepenuhnya dalam tempoh lima tahun.

Langkon dipilih secara strategik untuk kilang kerana lokasinya yang berpusat, akses kepada pekerja dan berdekatan dengan Pelabuhan Kota Kinabalu.

Kilang itu yang dijangka menggaji lebih 2,000 pekerja dari masyarakat sekitar Kota Marudu, Kota Belud, Kudat dan Pitas, akan memerlukan 700 hingga 800 tan kelapa sehari, menyediakan petani kelapa tempatan dan penanam berskala sederhana hingga besar yang berkembang maju dan pasaran mampan.

Linaco juga akan bekerjasama rapat dengan Kerajaan Negeri untuk menyediakan jaringan keselamatan kewangan kepada petani pekebun kecil dengan terus membeli hasil tuaian mereka pada harga lantai minimum walaupun semasa penurunan terendah dalam carta kitaran.

Dua lagi komponen utama Pelan Tindakan Kelapa Bersepadu ialah penubuhan Skim Peladang Kecil dan penyertaan Penanam Berskala Sederhana hingga Besar.

Menandatangani bagi pihak Kumpulan Linaco ialah Pengarah Eksekutif Kumpulan, Joe Ling Hwa Ean manakala Datuk Bacho Jansie, Pengarah Urusan Kumpulan menandatangani untuk Sawit Kinabalu.

Turut hadir Timbalan Pengerusi Sawit Kinabalu, Datuk Rubin Balang, ahli lembaga pengarah dan pegawai kanan Linaco.