Kenyataan Naib Presiden PBB Sarawak lebih bersikap pandangan peribadi – Bung Moktar

KOTA KINABALU: Kenyataan Naib Presiden Parti Pesaka Bumiputera Sarawak (PBB), Datuk Abdul Karim Rahman Hamzah kononnya kekangan kepada pemimpin Sabah untuk menuntut hak selaras dengan Perjanjian Malaysia 1963 (MA63) adalah lebih bersikap kepada pandangan peribadi.

Ketua UMNO Sabah, Datuk Seri Bung Moktar Radin, berkata timbul persoalan melibatkan antara parti nasional serta tempatan menjadi penghalang kepada pembangunan negeri terutama di Malaysia Timur, melibatkan Sabah dan Sarawak.

Katanya, itu merupakan antara pandangan peribadinya sekali gus bukanlah menjadi satu kekangan kepada pemimpin Sabah untuk menuntut hak pembangunan di negeri ini selaras dengan MA63.

“Kita tetap perjuangkan hak rakyat Sabah dan akan disuarakan mengikut saluran betul, selari yanh terkandung dengan Perjanjian Malaysia 1963 (MA63).

“Sabah mempunyai kelebihan tersendiri…pemimpin Sabah dari parti Nasional boleh berhubung secara langsung dengan kerajaan  pusat bagi memastikan kelangsungan pembangunan serta pembelaan rakyat berterusan khususnya di Sabah,” katanya.

Beliau berkqta demikian dalam satu kenyataan dikeluarkan di sini hari ini.

Bung Moktar yang juga Timbalan Ketua Menteri, berkata sama ada parti nasional atau tempatan hala tujunya adalah sama semua adalah perjuangan untuk membela rakyat.

“Yang membezakannya adalah cara untuk mendapatkan bantuan tersebut dengan cara segera dan mudah, seharusnya mesti selari dengan parti nasional yang memerintah,” katanya.

Ketika Sabah selari dengan pentabdiran pusat sebelum 2018 pembangunan di Sabah sangat pesat membangun sekali gus tidak perlu memberontak, hanya dengan cara berbisik kepada pemimpin pusat peruntukan tetap akan diperolehi.

“Sabah pernah diperintah parti tempatan namun kesan pembangunan dilakukan masih kurang berkesan malah ada keperluan untuk meminta lebih peruntukan dari kerajaan pusat yang diterajui parti nasional,” katanya.