Kebangkitan semula BN bukti komitmen kepimpinan parti tambat hati rakyat – Ahmad Zahid

KOTA KINABALU: Kebangkitan semula Barisan Nasional (BN) terutama dalam beberapa siri Pilihan Raya Negeri (PRN) termasuk di Sabah sebelum ini adalah bukti komitmen dan keprihatian kepimpinan parti itu dalam menambat semula hati rakyat.

Pengerusinya Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata kebangkitan semula gabungan politik itu sekali gus meranapkan segala telahan pihak luar kononnya Pilihan Raya Umum ke-14 pada 2018 adalah penghujung hayat BN.

“Jika telahan penghujung hayat BN telah sampai pada 2018 lalu, mereka silap menganalisis dan melakukan telahan. Sekarang ini, terdapat empat permohonan parti lain mahu menyertai BN sebagai parti teras.

“Ertinya jika UMNO dan BN serta parti komponen lain berada di hujung hayat politik, tidak mungkin parti-parti terbabit memohon untuk masuk BN.

“Atas kekuatan semula, atas kebangkitan BN di Sabah dalam PRN (Pilihan Raya Negeri), atas kebangkitan pada PRN di Melaka dan Johor, insya-Allah saya yakin BN akan bangkit semula dalam PRU15,” katanya ketika berucap pada Majlis Makan Malam Ahli Dewan Tertinggi BN Bersama Kepimpinan BN Sabah di Bangunan UMNO, Karamunsing di sini malam tadi.

Ahmad Zahid, yang juga Presiden UMNO, berkata adalah menjadi tanggungjawab semua pemimpin dan ahli BN untuk mewujudkan kesepaduan minda serta bersama-sama fokus memenangi pilihan raya umum akan datang.

“Rakyat amat rindukan BN, rakyat amat sayang kepada BN, rakyat mahu melihat BN menjadi pemerintah semula di Putrajaya. Jika mereka mengharapkan kita, tolong jangan hampakan harapan mereka. Kepada mereka kita berikan keyakinan, kepada kita mereka berikan harapan.

“Kita yakin di bawah kepimpinan PM sebagai ketua kerajaan di peringkat Persekutuan, kepimpinan BN akan mendukung hasrat (Perdana Menteri) untuk menyelesai perkara-perkara yang menjadi isu rakyat.

“BN akan terus mendukung semua dasar kerajaan… kita mahu meraih semula mandat daripada rakyat, mudah-mudahan BN dapat berada di tampuk kemuncak, bukan hanya di Putrajaya tetapi juga di negeri lain termasuk Sabah,” katanya.

— BERNAMA