Kebakaran rumah di Semporna berulang, mangsa pasrah mulakan kembali kehidupan

SEMPORNA: Kehilangan segala harta benda dalam kejadian kebakaran rumah pada tahun 2015, Angelista Bastara sama sekali tidak menyangka kejadian itu berlaku sekali lagi malam tadi, namun beliau pasrah untuk memulakan kembali kehidupannya.

Angelista, 45, berkata tragedi malam tadi menyebabkan semua harta benda yang dikumpul selepas kebakaran tahun 2015 itu musnah sekelip mata, dan malam tadi beliau sekeluarga kembali sehelai sepinggang sama selepas kejadian 2015.

“Dahulu kami tinggal sehelai sepinggang kerana tidak ada apa-apa yang dapat diselamatkan, nampak hari ini sekali lagi terpaksa bermula semula,” katanya ketika ditemui pemberita di pusat penempatan sementara Dewan Belia dan Sukan Kampung Bangau-Bangau di sini hari ini.

Lewat malam tadi, kira-kira 100 rumah di kawasan penempatan transit di Kampung Bangau-Bangau yang diwujudkan pada tahun 2017, musnah dalam kebakaran.

Kawasan berkenaan merupakan penempatan bagi mangsa kebakaran rumah atas air di Kampung Bangau-Bangau pada tahun 2015 dan ketika itu 435 rumah musnah dalam kejadian tersebut.

Berkongsi mengenai kejadian malam tadi, Angelista berkata ketika itu dia sedang memasak air panas dan tiba-tiba terdengar suara jeritan yang disangkakan aktiviti ‘kejut sahur’, sebelum berlaku dua letupan kuat.

“Saya nampak api, tanpa buang masa saya keluar bersama anak bongsu berusia tiga tahun, serta sebelum itu sempat mengambil dokumen diri, kemudian saya periksa semua enam anak saya termasuk yang sulung berusia 17 tahun, selamat.

“Selepas itu baru saya berpatah balik masuk ke rumah, menyelamatkan suami, 50, yang mengalami bengkak kaki dan tidak dapat berjalan untuk dipapah keluar menyelamatkan diri bersama-sama, syukur saya sempat sampai, api waktu itu sudah semakin dekat dengan rumah kami,” katanya lagi.

Bagi Limgon Linsun, 38, pula tiba-tiba beliau mendapat kekuatan untuk menyelamatkan dua mertuanya yang merupakan warga emas, dengan cara seorang didukung manakala seorang lagi ditolak menggunakan troli.

“Sebelum kejadian saya sedang berbaring, tiba-tiba saya mendengar jeritan dari luar dan saya berlari keluar dan melihat kepulan asap serta api besar, saya cuma ingat mentua, waktu itu tiada barang yang dapat diselamatkan kecuali kereta saya,” katanya.

Sementara itu,  seorang wanita warga emas, Sitti Julbaidah, 80, terpaksa menguatkan hati untuk  meredah kepulan asap tebal bagi menyelamatkan diri serta cucunya berusia 3 tahun.

“Saya orang terakhir keluar dari rumah, tiada apa-apa yang saya bawa, saya berlari, asap tebal tidak nampak apa-apa, orang macam semut waktu itu, syukur semua ahli keluarga terselamat, meskipun harta benda dapat diselamatkan,” katanya turut reda dengan dugaan dihadapi.

– BERNAMA