Karnival STEM usaha UMS menginspirasi bakat muda minat bidang STEM

KOTA KINABALU : Karnival Sains, Teknologi, Kejuruteraan dan Matematik (STEM) anjuran Fakulti Psikologi dan Pendidikan (FPP) Universiti Malaysia Sabah (UMS) baru-baru ini merupakan usaha berterusan untuk menginspirasi bakat-bakat muda mengembangkan minat dalam bidang STEM.

Menurut kenyataan dari FPP, penganjuran karnival tersebut selari dengan hasrat UMS melalui slogan “Leading Towards Innovative Societies” yang diperkenalkan Naib Canselor UMS, Prof. Datuk Dr. Kasim Mansor yang antara lain mahu memartabatkan bidang sains dan teknologi melalui pelbagai inisiatif.

“Karnival ini memberi ruang kepada pelajar untuk mengutarakan idea inovatif dan dalam penyelesaian masalah yang berkesan melalui beberapa aktiviti dan pertandingan.

“Selain itu, para peserta yang terdiri dari pelajar sekolah rendah, sekolah menengah mahupun orang awam juga mendapat pendedahan berkaitan bidang STEM menerusi siri ceramah dan perkongsian oleh penceramah jemputan,” demikian kenyataan dari FPP.

Kenyataan tersebut turut menjelaskan, dalam siri ceramah bersama Pengerusi National STEM Movement, Prof. Datuk Dr. Noraini Idris misalnya banyak mengupas berkaitan penekanan keperluan guru untuk menjadi kreatif dalam mencipta peluang agar anak murid boleh melakukan eksplorasi seperti seorang saintis, selain menekankan bahawa pendedahan terhadap bidang STEM perlu bermula seawal usia bayi dan prasekolah sesuai dengan sifat semula jadi kanak-kanak yang suka menjelajah dengan deria mereka.

“Selain itu, perkongsian daripada pensyarah Institut Pendidikan Guru Kent, Dr. Chiam Sun May berkaitan amalan terbaik pendidikan STEM di IPG juga sedikit sebanyak memberi gambaran kepada para pendidik dan bakal pendidik berkaitan kaedah untuk menyesuaikan sistem pengajaran yang berkesan dalam mata pelajaran STEM.

“Turut diadakan dalam program ini pertandingan TikTok Innovation Challenge 2023 yang menjadi platform terbaik kepada peserta muda untuk mengetengahkan pemahaman terhadap bidang STEM menerusi daya kreativiti,” jelas kenyataan tersebut.

Penganjuran karnival tersebut turut selari dengan fokus pihak kerajaan melalui Kementerian Sains, Teknologi, dan Inovasi dalam membentuk masyarakat yang mampan, inklusif dan saintifik ke arah negara berteknologi tinggi.

Pihak FPP selaku penganjur turut merakamkan penghargaan kepada rakan strategik yang terdiri daripada Jesselton University College (JUC), LTT STEM Career, Matroll Solutions dan Institute For Development Studies (IDS) di atas pelbagai sumbangan dan sokongan yang tidak berbelah bagi dalam menjayakan karnival tersebut.

Diharapkan kejayaan penganjurannya dapat memberi peluang kepada para pelajar untuk menyertai pertandingan inovasi di peringkat lebih tinggi, mendengar perkembangan STEM dalam negara dan memupuk minat terhadap STEM melalui aktiviti yang dilaksanakan.