Jentera UMNO Perlu Siap Sedia Hadapi PRN – Jeffery

BEAUFORT: UMNO dan Barisan Nasional (BN) perlu dalam bersiap sedia bagi menghadapi Pilihan Raya Negeri (PRN) walaupun ianya akan berlangsung dalam jangkaan kurang dari dua tahun dari sekarang.

Pengarah Jabatan Pilihan Raya UMNO Sabah Jeffery Nor Muhamad berkata, kesiapsagaan serta persediaan lebih awal akan memudahkan gerak kerja bagi menghadapi PRN tanpa menunggu disaat-saat akhir

Katanya, persediaan itu merangkumi aturan strategi untuk menggerakkan seluruh kekuatan jentera akar umbi parti bersama parti-parti komponen BN yang lain.

“Gerak kerja jentera adalah melalui Pusat Daerah Mengundi (PDM) masing-masing terutama di kawasan tumpuan yang mana kerusinya BN kecundang atau mempunyai kelebihan sedikit.

“Ini penting persiapan awal akan menentukan kemenangan UMNO – BN kelak sekali gus kita kembali menjadi pemerintah di negeri ini,” katanya di sini hari ini.

Jeffery berkata, seteru politik dilihat melipatgandakan kerja-kerja mereka serta yakin jika usaha (jentera BN dan UMNO) melebihi daripada seteru politik , bermakna kawasan tumpuan akan dapat diperoleh semula kemenangannya.

Katanya, UMNO/BN bahagian  bermula dari sekarang perlu mengenal pasti jumlah pengundi dengan pertambahan pengundi-pengundi baharu, selain mengenal pasti jumlah ahli di peringkat cawangan UMNO dan megesan keberadaan mereka

“ Perkara ini perlu sentiasa di kemaskini dan sudah tentu Kerjasama serta sokongan Ketua Cawangan, Ketua daerah mengundi dan pemimpin peringkat akar umbi.

“Oleh itu kita perlu sentiasa peka dan menjalankan Kerjasama dengan jawatankuasa sekurang-kurangnya mengadakan perbincangan secara berkala” katanya.

Selain daripada itu Jeffery yang juga Ketua UMNO bahagian Putatan berkata Biro Penerangan dibantu oleh biro lain Komunikasi dan Strategi juga perlu berfungsi di peringkat bahagian dan cawangan bagi memberikan penjelasan.

Ini bagi menangkis segala tomahan dan fitnah yang ditaburkan oleh pihak lawan melalui media sosial seperti facebook, tit tok dan sebagainya yang menjadi flatfrom mereka menyerang  parti dan pemimpin UMNO/BN.

“Jika kita biarkan ia akan mewujudkan persepsi negetif kepada pemimpin dan parti kita, justeru tugas dan tanggungjawab biro-biro ini selain menangkis segala fitnah dan tomahan.

“Ini perlu diperjelaskan segala program yang telah dan akan dilaksanakan oleh parti bersama ahli di peringkat akar umbi.

“Kita meramalkan pada PRN atau PRU akan datang cabaran kita akan bertambah hebat jadi kita perlu perhebatkan persediaan dan Gerakan kita bermula dari sekarang,” katanya.