Huazong mahu semakan menyeluruh terhadap cadangan Akta Penyewaan Kediaman

KUALA LUMPUR: Kerajaan harus membenarkan aspek penawaran dan permintaan pasaran memutuskan mengenai perjanjian sewa dan menjadikannya asas dalam semakan Akta Penyewaan Kediaman (RTA) yang dicadangkan.

Presiden Persekutuan Persatuan Cina Malaysia (Huazong), Tan Sri TC Goh berkata kerajaan tidak seharusnya cuba mengganggu kaedah pasaran sewa sedia ada yang menggunakan cara tersebut.

“Lagipun, isu sewa ini meliputi kawasan yang luas, termasuk kawasan bandar, kawasan strategik dan tidak strategik, selain jenis dan harga hartanah kediaman yang berbeza. Oleh itu, isu sewa ini sebaiknya biar diputuskan oleh kuasa pasaran, supaya tidak menjejaskan pembangunan jangka panjang dan pertumbuhan industri hartanah kita,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Sambil menegaskan bahawa kandungan akta yang dicadangkan itu harus berdasarkan kepentingan kedua-dua pemilik tanah dan penyewa, beliau mencadangkan Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan untuk mengumpulkan lebih banyak maklum balas mengenai isu ini daripada orang ramai, termasuk pemilik dan penyewa, pemaju perumahan, hartanah. ejen dan  undang-undang.

Beliau berkata, Huazong dan ahli-ahlinya juga telah menerima maklum balas daripada pelbagai pihak berhubung perkara itu diharap kerajaan dapat mengambil kira pandangan yang diutarakan oleh pelbagai pihak agar ia dapat menguntungkan semua pihak terlibat.

Baru-baru ini, Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican berkata bahawa cadangan akta itu akan dibentangkan di Parlimen pada persidangan ketiga pada tahun ini.

Goh berkata, pada dasarnya beliau bersetuju dengan objektif kerajaan mencadangkan akta tersebut iaitu menyediakan perundangan yang sewajarnya bagi menjaga kepentingan kedua-dua pemilik tanah dan penyewa kerana pada masa ini tiada perundangan khusus di Malaysia yang menyediakan rangka kerja undang-undang untuk mengawal selia perhubungan di antara tuan tanah dan penyewa sama ada premis kediaman, komersial atau industri.

Pada masa ini, pemilik  tanah dan penyewa di Malaysia termaktub kepada Akta Kontrak 1950, Akta Kesusahan 1951 dan Akta Undang-undang Sivil 1956, tetapi tiada undang-undang khusus untuk mengawal hal ehwal mereka.

Beliau berpendapat, jika kerajaan campur tangan dalam pasaran sewa, terutamanya dengan memastikan akta yang dicadangkan itu akan bersandarkan kepada melindungi penyewa, ia adalah tidak adil kepada pemilik tanah.