Bung sifatkan UMNO Sabah kehilangan seorang pemimpin berjiwa kental

KOTA KINABALU: UMNO Sabah menyifatkan pemergian Penolong Ketua Penerangan UMNO Sabah, Allahyarham Datuk Haji Nalwan Kabang sebagai satu kehilangan besar kepada rakyat khususnya parti itu di Sabah.

Ketuanya, Datuk Seri Bung Moktar Radin berkata, allahyarham Nilwan merupakan seorang yang berjiwa kental,tidak mudah menyerah kalah dan sentiasa tenang dalam menghadapi cabaran.

“Allahyarham (Nilwan) seorang sahabat yang rapat dengan saya, kami berkecimpung dan berjuang dalam kerjaya politik sejak era pemerintahan USNO sehingga UMNO melebarkan ke Sabah kami berjuang bersama, sebab itu saya sifatkan allahyarham seorang pemimpin berjiwa kental dan sentiasa setia kepada perjuangan,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Allahyarham Nilwan, 71, bekas Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kunak dan veteran politik Sabah meninggal dunia di Hospital Gleneagles sini awal pagi tadi, akibat jangkitan Covid-19.

Setelah sebulan bertarung nyawa melawan virus tersebut, beliau akhirnya pergi menghadap Ilahi pada jam 3.45 pagi.

Nilwan sebelum ini mendapat rawatan di hospital tersebut pada awal bulan ini.

Bung yang juga Timbalan Ketua Menteri turut berkongsi kesedihan atas pemergian allahyarham Nilwan.

“Bagi pihak keluarga besar UMNO Sabah saya merakamkan ucapan takziah kepada isteri arwah Datin Amnani Abdullah serta seluruh ahli keluarga moga mereka tabah menghadapi saat sukar ini dan kami mendoakan moga roh allahyarham dicucuri rahmat dan ditempatkan dikalangan mereka yang beriman ” jelas Bung dalam nada yang sabak.