Bekas wartawan ‘Kriscy Limjoon’ penderma organ pertama di Sabah

KOTA KINABALU: Bekas wartawan dan guru bahasa Inggeris, mendiang Kriscy Limjoon menjadi penderma organ pertama di Sabah bagi tahun ini.

Pengarah Kesihatan Negeri Sabah, Datuk Dr Arsits Sanna berkata, mendiang disahkan meninggal dunia akibat masalah perubatan sekali gus pihak keluarga memaklumkan hasrat untuk menderma organ bagi membantu pesakit lain memerlukan.

Katanya, mendiang, 43,  mendermakan sepasang kornea yang berjaya ditransplan dan membantu memulihkan penglihatan dua pesakit lain.

“Mendiang berasal dari Kampung Domis Hungab, Penampang dan merupakan ibu kepada dua anak. Kriscy difahamkan pernah bertugas sebagai wartawan akhbar tempatan dan menjadi guru bahasa Inggeris di salah sebuah sekolah swasta di Sabah.

“Pihak keluarga mendiang menyifatkan beliau sebagai seorang berhati murni, periang tetapi tegas dalam menjalankan tugas…Walaupum beliau tidak sempat mendaftarkan diri sebagai penderma organ, mendiang pernah berbincang dengan keluarga mengenai hasratnya untuk menderma organ, “katanya dalam kenyataan media hari ini.

Arsits berkata, JKNS mengucapkan takziah atas pemergian mendiang dan merakamkan penghargaan kepada keluarganya atas pendermaan berkenaan.