Bantuan RM10,000 dan makanan kepada mangsa kebakaran di Tawau

Christina (kanan) bercakap dengan mangsa kebakaran di pusat pemindahan di Dewan Kampung Hidayat.

TAWAU: Ahli Parlimen Tawau, Datuk Christina Liew mengumumkan bantuan wang tunai RM10,000 dan bantuan makanan untuk lebih 1,300 penduduk Kampung Kurnia Jaya, Batu 4, Jalan Apas, yang kehilangan rumah dalam kebakaran besar di sini pada Khamis lalu.

Beliau membuat pengumuman itu ketika melawat lokasi kejadian yang memusnahkan kira-kira 700 buah rumah setinggan atas air di situ, semalam.

Christina turut melawat mangsa kebakaran yang ditempatkan di surau Kampung Hidayat dan dua pusat pemindahan kerajaan di Dewan Kampung Hidayat dan Dewan Kemas Kampung Batu 4.

Menurutnya, Pusat Khidmat Rakyat Parlimen Tawau telah menubuhkan sebuah klinik sementara yang ditempatkan di khemah berhampiran lokasi kebakaran, dengan kerjasama Poliklinik Permai Tawau yang menawarkan perkhidmatan pemeriksaan kesihatan percuma kepada mangsa.

Dalam pada itu, Christina menggesa kerajaan memberi keutamaan kepada mangsa kebakaran tersebut untuk disenaraikan dalam Program Perumahan Rakyat atau Program Perumahan Rakyat (PPR) tahun ini.

“Saya akan menulis (surat) kepada kerajaan bagi pihak rakyat. Masanya sudah tiba untuk mereka ditempatkan di rumah tetap, bukannya terus tinggal di rumah sementara di atas tiang yang terdedah kepada kebakaran,” katanya.

Ahli Parlimen Tawau itu merakamkan penghargaan kepada pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang menghulurkan bantuan yang diperlukan kepada mangsa kebakaran.

Dalam lawatan itu beliau diiringi Ketua Pegawai Perhubungan Parlimen Tawau, Fung Thin Yein; Pegawai Perhubungan, Robert Penggai dan Setiausaha Eksekutif Pusat Khidmat Rakyat, Samuel Fung.