Bantuan kepada mangsa banjir disalurkan segera – Ismail Sabri

KOTA KINABALU: Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob memberi jaminan bahawa bantuan kewangan untuk mangsa banjir di Sabah akan disalurkan dengan segera.

Hajiji Noor

“Kita akan hantar bantuan itu dalam beberapa hari lagi. Apa yang penting keadaan di sana terkawal,” katanya.

Perdana Menteri memberi jaminan itu sebagai menjawab permintaan negeri yang dibuat oleh Ketua Menteri, Datuk Hajiji Noor ketika mesyuarat khas pasukan petugas pengurusan bencana banjir monsun Timur Laut yang diadakan secara maya pada pagi tadi.

Hajiji sebelum ini memberi taklimat kepada Perdana Menteri yang mempengerusikan mesyuarat khas itu sambil menyatakan bahawa setakat pagi Isnin, enam daerah iaitu Kota Marudu, Pitas, Paitan, Ranau, Sandakan dan Telupid telah terjejas akibat banjir.

“Kita membuka 23 pusat pemindahan sementara (PPS) di daerah terjejas bagi menampung 874 keluarga yang membabitkan 2,435 orang mangsa banjir,” katanya.

Hajiji berkata, semua agensi berkaitan yang diarahkan untuk membantu mangsa banjir menjalankan tanggungjawab mereka dengan baik.

Setakat ini, katanya Sabah telah menerima sebanyak RM200,000 dan RM674,000 lagi diperlukan sebagai bantuan kewangan untuk setiap keluarga yang terjejas.

Kerajaan Persekutuan mengumumkan setiap keluarga yang terjejas banjir akan diberi Bantuan Wang Ihsan (BWI) sebanyak RM1,000.

Pada masa sama, Hajiji berkata, Kerajaan Negeri turut mengagihkan bakul makanan kepada mangsa.

“Jadi, ia adalah baik Kerajaan Persekutuan mempercepatkan penyaluran bantuan kewangan kepada Sabah,” katanya.

Hajiji menegaskan. Perdana Menteri Kerajaan Negeri sedang menunggu laporan kerosakkan infrastruktur akibat banjir di semua daerah yang terjejas.

Ketua Menteri akan melawat ke daerah Kota Marudu, Pitas dan Paitan untuk meninjau keadaan banjir dan berjumpa dengan mangsa-mangsa banjir hari Rabu ini (5 Jan).