25 C
Kota Kinabalu
Tuesday, March 21, 2023

Azalina cadang hantar notis usul pilihan raya semula

KUALA LUMPUR: Bekas Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat, Datuk Seri Azalina Othman berhasrat menghantar notis usul bagi membentangkan Rang Undang-Undang (RUU) Pemecatan Ahli Parlimen 2021 bagi tujuan memperkenalkan pilihan raya semula atau ‘recall election’.

Ahli Parlimen Pengerang itu bercadang menghantar notis usul berkenaan kepada Yang Dipertua Dewan Rakyat mengikut Peraturan Mesyuarat 49(1) untuk RUU Ahli Yang Bukan Ahli Kerajaan untuk dibentangkan pada persidangan Parlimen yang akan bermula 13 September ini.

“Saya berharap usul ini menjadi titik permulaan untuk memperkenalkan pilihan raya pecat melalui sidang Parlimen, September ini.

“Saya berbesar hati dengan perbincangan di antara kerajaan di bawah Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dan blok pembangkang dan blok Bebas untuk memperkenalkan undang-undang mencegah lompat parti.

“Bagaimanapun saya menyarankan bentuk terbaik untuk undang-undang mencegah lompat parti adalah untuk memperkenalkan Akta Pemecatan Ahli Parlimen,” katanya dalam kenyataan, laporan Berita Harian hari ini.

Melalui akta baharu itu nanti, katanya, pengundi boleh menarik semula mandat diberikan kepada wakil rakyat yang membelakangi mereka dan hak untuk memilih wakil rakyat baharu atau mengekalkan penyandang dikembalikan kepada pengundi.

“Setelah 64 tahun kita meraikan kemerdekaan, kini terdapat gejala berleluasa di mana wakil rakyat membelakangi bukan sahaja parti politik yang memberi watikah pelantikan mereka, tetapi juga masyarakat akar umbi yang bersusah payah meraih undi dari pintu ke pintu.

“Lebih-lebih lagi rakyat yang mengundi wakil rakyat berkenaan atas kepercayaan perwakilan mereka sebagai wakil parti politik dan manifesto dijanjikan,” katanya menambah, ramai mempersoalkan apa ertinya mengundi jika wakil rakyat boleh memajak gadai mandat yang diberikan selepas pilihan raya.

Katanya, pemimpin generasinya harus menerima persaingan antara parti politik sebagai sesuatu yang positif dan menguntungkan rakyat.

“Jika persaingan ini berdasarkan peraturan permainan yang munasabah dan bukan dicetuskan daripada perpecahan parti politik yang memudaratkan, persaingan politik perlu dimurnikan dan bukannya dihapuskan, ditekan, diisi dengan kebencian atau dihuru-harakan.

“Demi kemajuan negara, pemimpin politik generasi saya dan generasi lebih muda mesti berani bermuafakat serta berpakat untuk menjadikan politik itu pilihan kerjaya yang profesional, yang dihormati dan disegani, bukan dikeji atau dicaci.

Related Articles

[td_block_social_counter facebook="SabahNewsToday" twitter="@SabahNewstodayN" youtube="#" style="style8 td-social-boxed td-social-font-icons" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjM4IiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJwb3J0cmFpdCI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBvcnRyYWl0X21heF93aWR0aCI6MTAxOCwicG9ydHJhaXRfbWluX3dpZHRoIjo3Njh9" custom_title="Stay Connected" block_template_id="td_block_template_8" f_header_font_family="712" f_header_font_transform="uppercase" f_header_font_weight="500" f_header_font_size="17" border_color="#dd3333"]
Iklan

Latest Articles